Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11 Literatuurlijst

Auteurs : Dr. H.C. Walvoort, Dr. C.J.E. Kaandorp, Prof. dr. F.W.A. Verheugt, Dr. H. Veeken, Prof. dr. J. van Gijn

Gepubliceerd in: Het schrijven van een medisch-wetenschappelijk artikel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Samenvatting

 • De functie van de literatuurlijst is dat de lezer een uitspraak kan verifiëren en kan zien waar het artikel past in het bouwwerk van de bestaande kennis.
 • In principe hoort van elke bewering die men niet zelf heeft bedacht, een referentie in de literatuurlijst te worden opgenomen. Die gerefereerde artikelen dient men zelf te hebben gelezen.
 • De literatuurlijst bevat alleen gegevens van de duurzame en onveranderlijke bronnen die in het onderzoek of het artikel werden gebruikt. Het principe is dat de lezer in de bron hetzelfde kan aantreffen als de auteurs toen die hun beweringen wilden staven.
 • Een artikel moet gepubliceerd of ten minste voor publicatie aanvaard zijn om er in de literatuurlijst naar te kunnen verwijzen.
 • Naar een niet-gepubliceerde bron kan men verwijzen in de vorm van een ‘schriftelijke mededeling’ in de tekst.
 • Sommige tijdschriften wensen dat verwijzingen naar internetbronnen niet in de literatuurlijst staan, maar in de tekst.
 • De meeste medisch-wetenschappelijke tijdschriften hanteren de zogenaamde Vancouver-stijl van referenties weergeven.
Literatuur
1.
go back to reference Hobma SjO, Overbeke AJPM. Fouten in literatuurverwijzingen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136: 637-41.PubMed Hobma SjO, Overbeke AJPM. Fouten in literatuurverwijzingen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136: 637-41.PubMed
2.
go back to reference Walvoort HC, Giard RWM. Verwijzing naar digitale bronnen in wetenschappelijke tijdschriften. Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1636-8.PubMed Walvoort HC, Giard RWM. Verwijzing naar digitale bronnen in wetenschappelijke tijdschriften. Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1636-8.PubMed
3.
go back to reference Vinken PJ. Onjuiste toeschrijvingen in de wetenschappelijke literatuur: plagiaat, cryptomnesie, palimpsestie en hyperloyaliteit. Ned Tijdschr Geneeskd. 1982;126:14-9. Vinken PJ. Onjuiste toeschrijvingen in de wetenschappelijke literatuur: plagiaat, cryptomnesie, palimpsestie en hyperloyaliteit. Ned Tijdschr Geneeskd. 1982;126:14-9.
Metagegevens
Titel
11 Literatuurlijst
Auteurs
Dr. H.C. Walvoort
Dr. C.J.E. Kaandorp
Prof. dr. F.W.A. Verheugt
Dr. H. Veeken
Prof. dr. J. van Gijn
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8270-5_11