Skip to main content
main-content
Top

26-07-2011 | Nieuws

100.000 Nederlandse virale hepatitisdragers gezocht

Donderdag 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Het Nationaal Hepatitis Centrum roept mensen op zich te laten testen. Donderdag wordt de Nederlander benaderd middels busreclame en een flyer-actie.

Virale hepatitis is een leverziekte waar miljoenen mensen op de wereld mee te maken hebben. Jaarlijks sterven in Nederland circa 600 mensen aan de gevolgen van een chronische hepatitis B- of C-infectie.

Met filmpjes op de website www.hepatitis.nl, flyeracties, en streekbusreclame spoort het Nationaal Hepatitis Centrum mensen aan om na te denken over hun eigen risico en – als er sprake is van een mogelijk risico – naar hun huisarts te gaan. De huisarts kan met een eenvoudige test vaststellen of er sprake is van een hepatitis B- en/of hepatitis C-infectie. Als iemand een infectie blijkt te hebben, dan kan hij/zij zich veel onnodige ellende besparen omdat in veel gevallen tijdige behandeling de gevolgen van een chronische hepatitis kan voorkomen.

Wereldwijde acties

Niet alleen in Nederland vinden er rond Wereld Hepatitis Dag activiteiten plaats om mensen bewust te maken van virale hepatitis en de risicofactoren voor het oplopen ervan. In vele landen voeren mensen actie. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) spoort overheden aan om virale hepatitis te bestrijden door middel van betere preventie, opsporing en behandeling.

Auteur(s): Margreeth Tepper

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.