Skip to main content
main-content
Top

26-09-2014 | Nieuws

1 op 3 jongeren voelt zich eenzaam

Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid is in het tv-programma EenVandaag onderzocht hoe groot dit probleem is in Nederland. Een op de drie jongeren tot 24 jaar blijkt in meer of mindere mate last te hebben van eenzaamheid. Dat meldt EenVandaag.

Van de 1.400 ondervraagde jongeren onder de 24 jaar blijkt 33 procent zich eenzaam te voelen: 22 procent voelt zich matig eenzaam en 11 procent zelfs sterk eenzaam. EenVandaag ondervroeg ook 19.000 volwassenen. Van hen geeft 32 procent aan zich eenzaam te voelen: 18 procent matig eenzaam en 14 procent sterk eenzaam. Vrijwel net zoveel ouderen als jongeren geven dus aan zich eenzaam te voelen.

Bang voor afwijzen

Van de eenzame jongeren die aan het onderzoek deelnamen geeft de helft (53%) aan dat het hun leven sterk beïnvloedt. Onder sterk eenzame jongeren is dit zelfs driekwart (74%). De gevoelens van eenzaamheid hebben grote impact, zo blijkt uit de tientallen reacties die EenVandaag binnenkreeg. “Eenzaamheid heeft een sterke invloed mijn leven. Ik ga heel weinig de deur uit, omdat ik geen mensen heb om iets mee te doen. Ik durf zelf geen initiatief te nemen: het heeft invloed op mijn zelfvertrouwen. Ik ga minder over mezelf denken. Ik slaap soms slecht en kan me niet goed concentreren op huiswerk,” aldus een deelnemer. Veel eenzame jongeren stellen dat hun eigen verlegenheid een grote rol speelt. Hierdoor durven ze zelf niet de eerste stap te zetten om bijvoorbeeld een gesprek te beginnen of voor te stellen om iets leuks te gaan doen. Ook zijn ze bang afgewezen te worden.

Weinig 'echte' vrienden


De ondervraagde eenzame jongeren hebben nauwelijks minder vrienden op social media, maar wel minder face-to-face vriendschappen. De jongeren die eenzaam zijn geven aan circa zes echte vrienden te hebben; hierbij laten ze weten dat de kwaliteit en diepgang van die vriendschappen vaak te wensen overlaat. Acht op de tien (79%) eenzame jongeren zou meer vrienden willen hebben. Jongeren die niet eenzaam zijn geven aan gemiddeld 14 vrienden te hebben.
Social media versterkt soms de eenzaamheid die jongeren ervaren. 'Al het contact dat je hebt gaat via whatsapp, Facebook etc. Onpersoonlijker en je spreekt ook minder af omdat je toch bijna alles al weet van hen. Geen face to face contact zorgt ervoor dat je eenzamer wordt,' aldus een deelnemer. Een ander zegt: 'Als ik foto's of statusupdates zie van anderen die het fantastisch hebben wordt ik nog meer met mijn neus op de feiten gedrukt.'

Eenzaamheid zelf doorbreken moeilijk


De helft (50%) zou de eenzaamheid graag willen doorbreken, maar weet zelf niet hoe dat te doen. Van de sterk eenzame jongeren geeft zelfs tweedere (67%) dit aan. Eenzame jongeren leggen de oorzaken vooral bij zichzelf en hebben vaak een lager gevoel van eigenwaarde. Eén op de vijf (22%) van hen heeft er wel eens aan gedacht om professionele hulp in te schakelen, maar dat niet gedaan. 16 Procent van alle deelnemers die zich eenzaam voelen heeft wel professionele hulp gezocht.

 

Bron: Joeri Veen - 1V jongerenpanel | Eenvandaag

 

Meer lezen >>

 

Waarom ook sociale mensen aan eenzaamheid ten prooi vallen, Fernand van Damme, goedgevoel.be

 

De rijkgeschakeerde omgeving van de adolescent, Frits Boer, Tijdschrift voor Psychotherapie 1-2014 

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.