Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1 De apotheek in de maatschappij

Auteur : C.R.C. Huizinga-Arp

Gepubliceerd in: Praktijkorganisatie voor apothekersassistenten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bedrijven zijn op basis van wat zij doen of produceren, in te delen in vier sectoren: de primaire, secundaire, tertiaire of quartaire sector. De quartaire sector houdt zich, net als de tertiaire sector, bezig met dienstverlening. Maar bedrijven in de quartaire sector leveren een speciaal soort diensten, namelijk op het gebied van:
  • de gezondheidszorg
  • het onderwijs
  • wetenschap en onderzoek
  • overheidsbestuur
  • sociaal-maatschappelijke zorg
Een apotheek valt volgens deze definitie binnen de quartaire sector.
Een bedrijf kun je ook een plaats toekennen in de bedrijfskolom. Met ‘bedrijfskolom’ wordt de totale rij van bedrijven bedoeld, vanaf oerproducent tot consument. Wanneer er wordt gesproken over de farmaceutische bedrijfskolom, bedoelt men vaak maar een stukje uit de totale bedrijfskolom; namelijk de gang van farmaceutische industrie via groothandel naar apotheek en uiteindelijk naar de consument.
Er zijn verschillende soorten farmaceutische industrieën. Aan de ene kant is daar de innovatieve industrie die onderzoek doet naar de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en specialités maakt. Deze specialités zijn duurder dan de generieke geneesmiddelen, die de generieke farmaceutische industrie kan maken na afloop van een patent.
De farmaceutische groothandel koopt geneesmiddelen bij de farmaceutische industrie. Sommige groothandels hebben bijna alles op voorraad en worden om die reden ‘volgesorteerd’ genoemd. Andere groothandels hebben zich gespecialiseerd. Zij hebben een beperkt assortiment op de plank.
De groothandel levert aan de apotheek. Dit kan op een paar manieren gebeuren. Bij de in-nightlevering wordt de bestelling ’s nachts door de chauffeur van de groothandel in de apotheek geplaatst. Deze manier van leveren heeft zowel voor de apotheek als de groothandel voordelen. Bij de over-nightlevering wordt de bestelling de dag erna tijdens openingstijden in de apotheek afgeleverd. Bij de CITO- of spoedbestelling komt de bestelling dezelfde dag.
Metagegevens
Titel
1 De apotheek in de maatschappij
Auteur
C.R.C. Huizinga-Arp
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8107-4_1