Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-08-2019 | Opinie | Uitgave 9/2019

Huisarts en wetenschap 9/2019

1,8

Reactie namens de werkgroep en ondersteunende verenigingen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2019
Auteurs:
Yvo Smulders, Joan Meeder, Jako Burgers, Arno Hoes
Belangrijke opmerkingen
Smulders YM, Meeder JG, Burgers JS, Hoes AW. 1,8: Reactie namens de werkgroep en ondersteunende verenigingen. Huisarts Wet 2019;62(9):42-3. DOI:10.1007/s12445-019-0267-8.
Namens de multidisciplinaire richtlijnwerkgroep CVRM, de Nederlandse Internisten Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

In dit H&W-nummer reageren diverse auteurs op de in het voorjaar van 2019 verschenen herziene NHG-Standaard/multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement. De kritiek spitst zich toe op de LDL-cholesterolstreefwaarde van 1,8 mmol/l bij een relatief beperkt deel van de statinegebruikers: mensen jonger dan 70 jaar met een eerder doorgemaakte hart- en vaatziekte. Dat is opmerkelijk, want bij bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk waren de afwegingen over de streefwaarden veel complexer, speelt polyfarmacie een beduidend grotere rol en gaat overbehandeling veel vaker gepaard met gezondheidsschade dan bij een verhoogd cholesterol. Dat maakt de discussie niet minder waardevol, maar we moeten oppassen dat de balans niet zoekraakt. Veel andere onderwerpen in de richtlijn verdienen minstens zoveel aandacht en discussie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2019

Huisarts en wetenschap 9/2019 Naar de uitgave