Skip to main content
Top

11-01-2016 | Nieuws

'Zorgverzekeraars mogen wijkverpleegkundigen niet zeggen hoe ze moeten werken'

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zorgverzekeraars mogen nooit vertellen hoe wijkverpleegkundige zorg gegeven moet worden. Dat moeten wijkverpleegkundigen zelf bepalen. Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn in Nursing.

Volgens Van Rijn moeten wijkverpleegkundigen mondiger worden tegen zorgverzekeraars. Want een zorgverzekeraar mag nooit op de stoel van een wijkverpleegkundige gaan zitten, aldus Van Rijn. “De zorgverzekeraar heeft maar heel beperkt verstand van zorg, dus ook van wijkverpleegkundige zorg. Een zorgverzekeraar heeft wel de plicht om voldoende zorg in te kopen van goede kwaliteit.”

Luisteren

Volgens de staatssecretaris moeten zorgverzekeraars luisteren naar professionals om te bepalen wat goede kwaliteit is? “Door te luisteren naar de professionals! Ik denk dat het te maken heeft met de kracht en het zelfvertrouwen van de beroepsgroep zelf. Zorgverzekeraars baseren zich bij hun zorginkoop het liefst op kwaliteitsstandaarden die door de professional zijn opgesteld. Maar als die er niet zijn of als er veel over wordt gediscussieerd, gaat de zorgverzekeraar zelf dingen verzinnen. Dan gaan zij alles bepalen. Verpleegkundigen moeten zelf tot richtlijnen en kwaliteitsnormen komen waarmee ze zeggen: dit is de goede manier van wijkverpleegkundige zorg verlenen.”

Volgens Van Rijn hebben zorgverzekeraars er baat bij als de beroepsgroep zelf met kwaliteitsstandaarden komt.

Bron: Nursing

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.