Skip to main content
main-content
Top

29-10-2015 | Nieuws

'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'

Het probleem dat patiënten zorg mijden omdat ze geen geld hebben voor een behandeling is onverminderd groot. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag in een reactie op een onderzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Volgens de minister gaan patiënten niet minder vaak naar de huisarts door het hogere eigen risico van 375 euro. Dat komt omdat de huisartsenzorg niet onder het eigen risico valt. Het echte probleem is volgens de LHV dat te veel patiënten geen gehoor geven aan het vervolgadvies van de huisarts, waar wel kosten aan verbonden zijn. "Dat zien we elke dag. Ze laten een soa-test, een röntgenfoto of een bezoek aan de specialist schieten omdat ze het niet kunnen betalen", zegt Paulus Lips, bestuurslid van de LHV. Ook worden medicijnen niet opgehaald omdat ze te duur zijn.

Volgens de huisartsenvereniging gaan zeker een half miljoen Nederlanders om financiële redenen niet naar de huisarts. Het gaat vooral om mensen met lage inkomens en die moeite hebben met rondkomen. Volgens Schippers is het nog onduidelijk waarom minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist belanden. Huisartsen waarschuwden eerder al dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

Bron: Skipr / ANP

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.