Skip to main content
main-content
Top

03-02-2016 | Nieuws

'Controleer vaker of darmkanker terug is'

Als mensen darmkanker hebben gehad, helpt het om hun bloed vaker te controleren. Daarin zit namelijk een stofje in dat kan aangeven of de ziekte terug is. Als dat stofje toeneemt, moet een patiënt direct onder de CT-scanner. Zo zijn uitzaaiingen sneller op te sporen. 

Dat zegt Charlotte Verberne, chirurg in opleiding die woensdag promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verberne deed onderzoek naar mensen met dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Elk jaar worden zulke tumoren gevonden bij ongeveer 13.000 mensen in Nederland. Bij de meesten wordt een deel van de darm tijdens een operatie weggehaald. Van hen krijgt ongeveer een kwart toch een uitzaaiing.

De huidige richtlijn bepaalt dat artsen het bloed van behandelde patiënten om de drie tot zes maanden moeten controleren. Er is geen regel wat ze moeten doen als de bloedwaarden veranderen. De ene arts komt wel in actie, de ander niet, 'want de waarden kunnen per patiënt verschillen en niet elke stijging betekent ook echt iets’, zegt Verberne.

Verberne keek wat er gebeurde als patiënten om de twee maanden worden gecontroleerd en als ze direct worden gescand wanneer de bloedwaarden stijgen. Conclusie: 35 procent van de gevonden tumoren is nog te behandelen, terwijl dat bij de huidige methode 22 procent is.

Verberne kan nog niet zeggen of eerder opsporen ook betekent dat mensen langer in leven blijven. Het zou ook kunnen dat ze na een nieuwe behandeling even oud worden als zonder ingreep, maar betere laatste levensjaren hebben.

Ga voor meer informatie naar het promotieonderzoek Carcinoembryonic Antigen (CEA) in colorectal cancer follow-up.

Bron: Skipr/ANP

Tip

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Colorectaal carcinoom

Colorectaal carcinoom komt in Nederland voor bij meer dan 13.000 patiënten per jaar, vooral bij mensen ouder dan 60 jaar. Erfelijke en familiaire oorzaken spelen bij 5 tot 15% van de patiënten een rol.Belangrijkste symptomen van een colorectaal carci


Aanbevolen

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

12 Maag-, darm- en leverziekten

Achalasie is het onvermogen tot relaxatie van de onderste slokdarmsfincter door degeneratie van de ganglioncellen in de plexus van Auerbach.


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.