Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijzijn XL 9/2015

01-11-2015 | Ziektebeelden en symptomen

Voedingsaspecten bij hartfalen

Auteurs: Irma Oosterhof, Ay Lien Gho

Gepubliceerd in: Bijzijn XL | Uitgave 9/2015

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Hartfalen is een complex van klachten en verschijnselen ten gevolge van een tekortschietende pompfunctie van het hart. Het wordt beschouwd als een chronische aandoening. De behandeling is in de meeste gevallen niet gericht op genezen, maar op het verhogen van de kwaliteit van leven, verminderen van symptomen, vertragen van progressie van de ziekte en voorkomen van complicaties. Naast medicamenteuze therapie zijn diverse leefregels een belangrijk onderdeel in de behandeling van hartfalen. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de diverse adviezen op het gebied van voeding voor patiënten met hartfalen. Er wordt ingegaan op cardiale cachexie, overgewicht, een goede voeding op basis van richtlijnen, en verdere specifieke problemen op het gebied van voeding.
Voetnoten
1
Bij gebruik van lisdiuretica en bij alcoholabusus dient men ook bedachtte zijn op een thiaminedeficiëntie. Overleg met de arts over het supplerenvan thiamine (vitamine B1).
 
Metagegevens
Titel
Voedingsaspecten bij hartfalen
Auteurs
Irma Oosterhof
Ay Lien Gho
Publicatiedatum
01-11-2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijzijn XL / Uitgave 9/2015
Print ISSN: 2211-6524
Elektronisch ISSN: 2213-4565
DOI
https://doi.org/10.1007/s12632-015-0110-9

Andere artikelen Uitgave 9/2015

Bijzijn XL 9/2015 Naar de uitgave

Ziektebeelden en symptomen

Luchtweg-aandoeningen bij kinderen