Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 4-5/2017

20-07-2017

Voeding

Auteurs: Prof. dr. C. P. G. M. de Groot, A. Haveman-Nies, O. van de Rest

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 4-5/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Als de mens ouder wordt, treden er fysiologische veranderingen op en komen ziekte en beperkingen vaker voor. Deze veranderingen hebben onder meer effect op de energiebehoefte en de eiwitbehoefte. Volgens de huidige inzichten is van de micronutriënten alleen de behoefte aan vitamine D verhoogd. Voor ogenschijnlijk gezonde ouderen verandert de behoefte aan andere vitaminen en mineralen nauwelijks. Dat betekent dat bij een verlaagde energie-inname de vitaminen- en mineralendichtheid van de voeding moeten toenemen. Dit kan bereikt worden door een verschuiving in de voedselkeuze, die niet eenvoudig te bereiken is bij ouderen met weinig eetlust.
Literatuur
1.
go back to reference Morley JE. Ageing successfully: the key to aging in place. J Am Med Dir Assoc. 2015;16:1005–7.CrossRefPubMed Morley JE. Ageing successfully: the key to aging in place. J Am Med Dir Assoc. 2015;16:1005–7.CrossRefPubMed
2.
go back to reference RIVM. Dutch National Food Consumption Survey 2007–2010. 2011. RIVM. Dutch National Food Consumption Survey 2007–2010. 2011.
3.
go back to reference RIVM. Dutch National Food Consumption Survey 2010–2012. 2013. RIVM. Dutch National Food Consumption Survey 2010–2012. 2013.
4.
go back to reference Wielen RP van der, Wild GM de, Groot LC de, Hoefnagels WH, Staveren WA van. Dietary intakes of energy and water-soluble vitamins in different categories of aging. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 1996;51:100–7.CrossRef Wielen RP van der, Wild GM de, Groot LC de, Hoefnagels WH, Staveren WA van. Dietary intakes of energy and water-soluble vitamins in different categories of aging. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 1996;51:100–7.CrossRef
5.
go back to reference Raats M, Groot L de, Asselt D van. Food for the aging population, 2e druk. Cambridge: Woodhead Publishing; 2017. Raats M, Groot L de, Asselt D van. Food for the aging population, 2e druk. Cambridge: Woodhead Publishing; 2017.
6.
go back to reference Sinclair AJ, Morley JE, Vellas B. Principles and practice of geriatric medicine. New York: John Wiley & Sons; 2012.CrossRef Sinclair AJ, Morley JE, Vellas B. Principles and practice of geriatric medicine. New York: John Wiley & Sons; 2012.CrossRef
7.
go back to reference World Alzheimer Disease Report. The global impact of dementia. London: Alzheimer’s Disease International; 2015. World Alzheimer Disease Report. The global impact of dementia. London: Alzheimer’s Disease International; 2015.
8.
go back to reference Wiersma T, Woutersen-Koch H. NHG-Standpunt Diagnostiek van vitamine-B12-deficiëntie. Huisarts Wet. 2014;57(9):472–5.CrossRef Wiersma T, Woutersen-Koch H. NHG-Standpunt Diagnostiek van vitamine-B12-deficiëntie. Huisarts Wet. 2014;57(9):472–5.CrossRef
9.
go back to reference Nijs K, Graaf C de, Staveren WA van, Groot LC de. Malnutrition and mealtime ambiance in nursing homes. J Am Med Dir Assoc. 2009;10(4):226–9.CrossRefPubMed Nijs K, Graaf C de, Staveren WA van, Groot LC de. Malnutrition and mealtime ambiance in nursing homes. J Am Med Dir Assoc. 2009;10(4):226–9.CrossRefPubMed
10.
go back to reference Schols JM, Groot CP de, Cammen TJ van der, Olde Rikkert MG. Preventing and treating dehydration in the elderly during periods of illness and warm weather. J Nutr Health Aging. 2009;13(2):150–7.CrossRefPubMed Schols JM, Groot CP de, Cammen TJ van der, Olde Rikkert MG. Preventing and treating dehydration in the elderly during periods of illness and warm weather. J Nutr Health Aging. 2009;13(2):150–7.CrossRefPubMed
11.
go back to reference Mensink PAJS, Bont MAT de, Remijnse-Meester TA, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Ondervoeding. Huisarts Wet. 2010;53(7):S7–10. Mensink PAJS, Bont MAT de, Remijnse-Meester TA, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Ondervoeding. Huisarts Wet. 2010;53(7):S7–10.
Metagegevens
Titel
Voeding
Auteurs
Prof. dr. C. P. G. M. de Groot
A. Haveman-Nies
O. van de Rest
Publicatiedatum
20-07-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 4-5/2017
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-017-0239-5

Andere artikelen Uitgave 4-5/2017

Bijblijven 4-5/2017 Naar de uitgave