Skip to main content
Top

05-02-2015 | Nieuws

Stijging aantal drogemondpatiënten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het aantal patiënten met een droge mond in de gemiddelde algemene tandartspraktijk ligt tussen de 300 tot 400. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Een droge mond kan zich op verschillende manieren uiten, zoals progressie van cariës, retentieproblemen met een prothese, slikklachten en bijvoorbeeld smaakveranderingen. Alertheid op tekenen van een droge mond zijn daarbij van belang.

Om een droge mond objectief vast te leggen is het nodig verschillende soorten speeksel op te vangen. Dit kan plaatsvinden in de eigen praktijk of op doorverwijzing naar het Speekselcentrum te Bunschoten (www.speekselcentrum.nl). In veel gevallen kan daarbij op indicatie een aanvraag gedaan worden voor vergoeding vanuit de Bijzondere Tandheelkunde.

De hoofdoorzaak van een droge mond is medicatiegebruik. Het bijhouden van de medische anamnese speelt daarom een belangrijke rol. Vuistregel is dat als er meer dan vijf verschillende geneesmiddelen gebruikt worden, de mond veelal objectief droog is.

De therapie bij een droge mond is in eerste instantie gericht op stimulatie met smaak en kauwen. Als er geen speeksel meer aanwezig is, kunnen mondsprays en mondgel enige verlichting bieden.

Ga voor het hele artikel naar: Speeksel: de stille kracht - Een praktijk heeft gemiddeld 300-400 drogemondpatiënten, dr. Casper P. Bots, Tandartspraktijk (TP) 7-2013

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

Speeksel en speekselklieren - Betekenis voor de mondgezondheid
prof. dr. E.C.I. Veerman; prof dr. A. Vissink

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.