Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

18 Passiviteiten van het Dagelijks Leven (pdl); niet plagen maar behagen

Auteurs : Jan van Eijle, Maritza Allewijn, Marijk van Wetten

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

et de term pdl (Passiviteiten van het Dagelijks Leven) wordt een methode van zorgverlening aangeduid die wordt toegepast bij mensen die zichzelf (bijna) niet meer kunnen verzorgen. In de praktijk zijn dat meestal ouderen die in een vergevorderd stadium van dementie verkeren of door een andere hersenaandoening ernstig gehandicapt zijn geraakt. Het doel van pdl is: de dagelijkse verzorging ontspannen te laten verlopen zodat degene die verzorgd wordt zich er comfortabel bij voelt. Gewassen en aangekleed worden kan angst en verzet oproepen. pdl is een manier om angst te voorkomen. Ook kun je mogelijke complicaties van ernstige lichamelijke beperkingen, zoals decubitus (vroeger ‘doorliggen’ genoemd) en contracturen (bewegingsbeperkingen in de gewrichten) ermee voorkomen. pdl wordt vooral gebruikt door professionele hulpverleners in instellingen, zoals verpleeghuizen. Ook in de thuiszorg is er steeds meer bekendheid met de methode. Mantelzorgers zullen zich niet altijd in staat voelen in de fase van ernstige beperkingen de zorg zelf te blijven verlenen. Bekendheid met pdl kan hen mogelijk helpen een (deel van) de zorg zelf te blijven verlenen. Ook kunnen zij, indien goed op de hoogte van de mogelijkheden die de methode biedt, goede gesprekspartners zijn voor professionele zorgverleners.
Literatuur
go back to reference Eijle, J. van e.a. (1997). Werkboek pdl. Oude Tonge: Mobicare. Een beschrijving van de specifieke problematiek, met zeer praktische oplossingen en toepassingen. Eijle, J. van e.a. (1997). Werkboek pdl. Oude Tonge: Mobicare. Een beschrijving van de specifieke problematiek, met zeer praktische oplossingen en toepassingen.
go back to reference Griepsma, G.J. (2000). Gegunde rust. Tijdschrift voor Verzorgenden, 4, 34–37. Griepsma, G.J. (2000). Gegunde rust. Tijdschrift voor Verzorgenden, 4, 34–37.
go back to reference Loudon, S. (1993). Het is mooi, simpel en het werkt. Fysiopraxis, 9, 16–18. Loudon, S. (1993). Het is mooi, simpel en het werkt. Fysiopraxis, 9, 16–18.
go back to reference Voortwis, D. te (1996). Actief met passiviteit. Nursing, juni, 60–64. Voortwis, D. te (1996). Actief met passiviteit. Nursing, juni, 60–64.
go back to reference Wydooghe, F.C.H. (1997). pdl. Het Richtsnoer, 1, 4–6. Wydooghe, F.C.H. (1997). pdl. Het Richtsnoer, 1, 4–6.
Metagegevens
Titel
18 Passiviteiten van het Dagelijks Leven (pdl); niet plagen maar behagen
Auteurs
Jan van Eijle
Maritza Allewijn
Marijk van Wetten
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_18