Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 4-5/2017

19-06-2017

Ouderenmishandeling en de huisartsenpraktijk

Auteur: Gerda Krediet

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 4-5/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ouderenmishandeling wordt onderverdeeld in drie categorieën: overbeslaste mantelzorg, echtparenruzies en opzettelijke mishandeling. Bij de eerste twee betreft het een open systeem, bij opzettelijke mishandeling gaat het om een gesloten systeem. Bij opzettelijke mishandeling zorgt de dader dat hij de volledige controle krijgt over de oudere, de oudere indoctrineert en isloleert, om vervolgens geld en goederen van de oudere naar zich toe te trekken (lees: te stelen). De financiële uitbuiting kan gepaard gaan met andere vormen van mishandeling zoals lichamelijke en psychische mishandeling en verwaarlozing. De huisarts kan vanwege het gesloten systeem niet op de hoogte zijn van de mishandeling van zijn patiënt. Een enkele keer wordt hij erbij betrokken als de mishandeling per toeval ontdekt wordt of bij een crisis wanneer de oudere is gevallen en mogelijk een heup heeft gebroken. De taak van de huisarts is onderzoek te doen, hierbij alert te zijn op onverklaarbare letsels, een diagnose te stellen, te behandelen en/of door te verwijzen. Het is aan het oordeel van de huisarts wanneer en welke hulpverlener hij inschakelt om de oudere en zijn geld en goederen in veiligheid te brengen. Ook hier heeft de huisarts zich te houden aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Belangrijke aspecten zijn de patiëntenvoorlichting, het toestemmingsvereiste en het beroepsgeheim (BW art. 7:457).
Bij vaststellen van de doodsoorzaak, de schouw, zal de huisarts ook alert moeten zijn op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Bij twijfel is het zijn plicht om onderzoek te laten verrichten door een forensisch geneeskundige.
Voetnoten
1
NB. Overal waar ‘hij’ of ‘patiënt’ wordt gebruikt, kan vanzelfsprekend ‘zij’ of ‘patiënte’ worden gelezen.
 
Literatuur
1.
go back to reference Comijs H. Elder Mistreatment. Prevalence, risk indicators and consequences. Academisch proefschrift. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam; 1999. Comijs H. Elder Mistreatment. Prevalence, risk indicators and consequences. Academisch proefschrift. Amsterdam: Vrije Universiteit Amsterdam; 1999.
2.
go back to reference Krediet GJ. Ouderenmishandeling. Ervaringen en interventies. Amsterdam: Reed Elsevier; 2014. Krediet GJ. Ouderenmishandeling. Ervaringen en interventies. Amsterdam: Reed Elsevier; 2014.
3.
go back to reference Zijn kant van het bed was vervuild, die van haar brandschoon. NRC Handelsblad. 24 april 2017; Sectie Binnenland:12–3. Zijn kant van het bed was vervuild, die van haar brandschoon. NRC Handelsblad. 24 april 2017; Sectie Binnenland:12–3.
4.
go back to reference Diekstra RFW. Verzorgingstehuis of plaats delict? Een zwartboek over het beroven van ouderen in zorginstellingen. Uithoorn: Karakter; 2012. Diekstra RFW. Verzorgingstehuis of plaats delict? Een zwartboek over het beroven van ouderen in zorginstellingen. Uithoorn: Karakter; 2012.
5.
go back to reference Kooke P. Ik laat je nooit in de steek. Hoe mijn vader Alzheimer kreeg en veranderde van Patiënt in Prooi. Amsterdam: Nieuw; 2008. Kooke P. Ik laat je nooit in de steek. Hoe mijn vader Alzheimer kreeg en veranderde van Patiënt in Prooi. Amsterdam: Nieuw; 2008.
6.
go back to reference Reijnders UJL, Das C, Drijboer BC, Luif R. Herkenning van Letsel door lichamelijk geweld. Onderzoek, evaluatie en beleid. Houten: Prelum Uitgevers; 2008. Reijnders UJL, Das C, Drijboer BC, Luif R. Herkenning van Letsel door lichamelijk geweld. Onderzoek, evaluatie en beleid. Houten: Prelum Uitgevers; 2008.
7.
go back to reference Leenen HJJ, Gevers JKM, Legemaate J. Handboek gezondheidsrecht, deel 1. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Den Haag: BJu; 2011. Leenen HJJ, Gevers JKM, Legemaate J. Handboek gezondheidsrecht, deel 1. Rechten van mensen in de gezondheidszorg. Den Haag: BJu; 2011.
8.
go back to reference Haaft G ten. Als heer en meester. De Haagse verplegersmoorden en de dilemma’s van de ouderenzorg. Amsterdam: Meulenhoff; 1997. Haaft G ten. Als heer en meester. De Haagse verplegersmoorden en de dilemma’s van de ouderenzorg. Amsterdam: Meulenhoff; 1997.
9.
go back to reference Pronk E. Medici en Moordzaken. De Forensische geneeskunde in de praktijk. Med Contact 2001;56:961. Pronk E. Medici en Moordzaken. De Forensische geneeskunde in de praktijk. Med Contact 2001;56:961.
Metagegevens
Titel
Ouderenmishandeling en de huisartsenpraktijk
Auteur
Gerda Krediet
Publicatiedatum
19-06-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 4-5/2017
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-017-0229-7

Andere artikelen Uitgave 4-5/2017

Bijblijven 4-5/2017 Naar de uitgave