Header

BSL, Bohn Stafleu van Loghum

Main content

Hoofdstuk 11 Preventie, GVO en patiëntenvoorlichting

Drs. W. Boog, Drs. J.H.J. de Jong, Drs. J.A.M. Kerstens

Inhoudsopgave

  • 11.1 Preventie
  • 11.2 Gezondheidsvoorlichting en opvoeding (gvo)
  • 11.5 Methoden van patiëntenvoorlichting en hulpmiddelen

In dit hoofdstuk maak je kennis met drie belangrijke onderwerpen, namelijk preventie, gvo(gezondheidsvoorlichting en opvoeding) en patiëntenvoorlichting. Als verpleegkundige hebje een belangrijke taak om ziekte of handicap en de gevolgen daarvan bij zorgvragers tevoorkomen en gezondheid te bevorderen. Als je hiermee bezig bent, dan ben je bezig met jepreventieve taak. We zullen in dit hoofdstuk bespreken welke vormen van preventie er zijnen welke taak je hier als verpleegkundige bij hebt.

Voorbeelden van gvo kun je bijna dagelijks zien in televisieprogramma’s, in kranten en intijdschriften. Hulpverleners in de gezondheidszorg, onder wie verpleegkundigen, hebbenook een belangrijke taak op het gebied van de gezondheidsvoorlichting. In dit hoofdstukgaan we in op wat gvo is en inhoudt en wat je met gvo kunt bereiken.

Bij alle vormen van preventie speelt voorlichting op individueel niveau een belangrijke rol.Patiëntenvoorlichting is een onderdeel van gvo. Daarom gaan we in het laatste deel van dithoofdstuk uitgebreid in op het geven van patiëntenvoorlichting. We gaan in op verschillende voorlichtingsmethoden en hulpmiddelen die je kunt gebruiken bij het methodisch voorlichting geven.

Het gaat in dit hoofdstuk vooral om de basiskennis van het geven van voorlichting. Hetgeven van voorlichting aan specifieke categorieën zorgvragers komt in andere delen vandeze boekenserie aan de orde.

Terug naar boven


 

Volledige toegang? Neem nu een abonnement

Al uw relevante vakinformatie is nu gebundeld online beschikbaar tegen een gunstig tarief.

Uw browser ondersteunt geen iframes, de login kan daarom niet getoond worden.