Skip to main content
Top

07-07-2014 | Nieuws

WK voetbal: kwestie van doorbijten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het nieuws wordt deze zomermaanden gedomineerd door het WK voetbal. Ook in tandheelkundig opzet viel er tijdens het WK wat te beleven, vanwege de beet die Suarez een tegenstander toebracht. Wat als er bloed had gevloeid? Welk risico loop je als je slachtoffer wordt van een mensenbeet?

Pathogene bacteriën

Na zijn ernstige knie-operatie werd Suarez in de kranten tijdens zijn eerste WK wedstrijden nog opgehemeld vanwege zijn vechtersmentaliteit: wat een doorbijter!
Een bijter inderdaad, maar gelukkig geen doorbijter, want dat had voor het slachtoffer ernstige gevolgen kunnen hebben. Het is niet waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk dat een tandarts een beet van een patiënt oploopt. Dan is het goed te weten dat een bloedende wond, veroorzaakt door een menselijke beet, een hoog risico op infectie heeft. Menselijk speeksel bevat namelijk zeer veel pathogene bacteriën, die hardnekkig te bestrijden zijn; een menselijke beet kan daarom gevaarlijker zijn dan een dierlijke beet. Een beet in de hand is bovendien extra gevaarlijk, in dat geval wordt vaak tot intraveneuze toediening van antibiotica of een operatie besloten.

Tetanus


In geval van een bloedende wond is een tetanusbehandeling vereist. Tetanus (wondklem of kaakklem), wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani, die o.a. in straatvuil aangetroffen wordt. Deze bacterie maakt gifstoffen die weefsels aantasten en hoofdpijn, spier- en kaakkramp (vandaar de benaming kaakklem) veroorzaakt. De hevige kramp kan ook botbreuken, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen veroorzaken. Een tetanusinfectie kent een incubatietijd van 2 tot 21 dagen en is zonder behandeling dodelijk en zelfs bij een goede behandeling sterft in Nederland rond 20 % aan de ziekte. Sinds 1957 is een tetanus vaccinatie onderdeel van het RVP. Het gif van de bacterie Clostridium tetani werkt erg snel, zodat het immuunapparaat geen tijd heeft om antistoffen te maken. Na 10 jaar is het vaccin niet meer werkzaam, bij een risicovolle beet is daarom een hervaccinatie van 3 injecties tetanus-immunoglobuline raadzaam, plus eventueel een behandeling met antibiotica. Na de vaccinatie wordt wel afweer opgebouwd, maar deze garandeert geen levenslange bescherming, het is daarom gewenst om bij elke besmetting weer opnieuw te herijken of een vaccinatie noodzakelijk is.

 

De zaak Suarez deed veel stof opwaaien en meteen na het incident verschenen op internet foto's van Suarez als dracula, met verlengde hoektanden, met een anti-bijtkraag, met een muilkorf... Ook een opvallende suggestie ter preventie van bijtincidenten op het sportveld passeerde de revue: alle sporters verplichten tot het dragen van een gebitsbeschermer.

 

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

 

Meer lezen >>

 

Hfst 17 Geneesmiddelen in de tandheelkundige praktijk

uit het Tandheelkundig jaar 2014

 

Is een tetanusvaccinatie nog wel nodig? Tandartspraktijk 5, 2005

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.