Skip to main content
Top

29-09-2014 | Nieuws

Patiënten gelukkig met het klikgebit in één dag - BIOS to 'Active in one day'

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De behandelmethode ‘Active in One Day’, oftewel een klikgebit in één dag, waarbij twee implantaten onderling worden verbonden door een stangetje (steg), is de beste behandelmethode voor patiënten met een loszittend onder(kunst)gebit. Dit stelt Geert Stoker van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in zijn promotieonderzoek dat hij 23 mei jl. verdedigde aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Geert Stoker

 

Stoker onderzocht drie behandelmethoden voor zijn promotie. De behandeling met twee implantaten en een stangetje (steg) bleek − na een evaluatie van meer dan 8 jaar – de beste methode te zijn. Deze methode is stabiel en zorgt er voor dat de onderprothese goed vast blijft zitten. De behandelde patiënten zijn hiervoor lange tijd gevolgd en kwamen regelmatig op controle bij de tandarts, mondhygiëniste en kaakchirurg.
Bij het ‘Active in One Day’ concept wordt op deze behandelmethode voortgebouwd en de methode zelfs verbeterd. De implantaten worden direct belast en gebruikt in combinatie met het klikgebit. Het concept vermindert de ongemakken voor de patiënt, verkort de behandeltijd met maanden en is voordeliger dan de traditionele manier van implantaat behandeling.

Boormal

De ‘Active in One Day’ behandelmethode start met het maken van een nieuwe prothese, die op de dag van het plaatsen van de implantaten ook gebruikt wordt als boormal. Nadat de implantaten geplaatst zijn, wordt de prothese in het tandtechnisch laboratorium geüpgrade naar een klikgebit. Nog diezelfde dag worden de steg en het klikgebit geplaatst en mag de patiënt er direct mee eten.

 

Ongeveer twaalf procent van de Nederlanders is tandeloos en draagt een kunstgebit. Met name het ondergebit drijft veel kunstgebitdragers tot wanhoop, omdat het vaak te weinig houvast geeft en dus problemen veroorzaakt met eten en praten. Ook in sociaal opzicht ervaart de kunstgebitdrager problemen: feestjes en uit eten gaan wordt vermeden vanwege de protheseklachten.

Standaard behandelmethode

In de toekomst kan het onderzochte concept wellicht de standaard behandelmethode worden. De nu nog veel toegepaste behandelmethode kent een lange wachttijd tussen het implanteren en het vervaardigen van het uiteindelijke klikgebit. Daarnaast geeft het de patiënt veel ongemakken en stelt het geduld van de patiënt onnodig lang op de proef.

Met welke uitkomst kan de algemeen practicus zijn voordeel doen

Allereerst kan gesteld worden dat de behandeling met twee implantaten onderling verbonden door een steg de beste keuze is met een bewezen stabiliteit en langdurende retentie van de overkappingsprothese.
Daarnaast bewijst de algemeen practicus de patiënt een grote dienst door het ‘Active in One Day’-concept te volgen, waarbij hij van zijn patiënt werkelijk in één dag een zeer gelukkig mens maakt. Het concept is simpel, vraagt geen extra vaardigheden van behandelaars en past kostentechnisch volledig binnen de basisverzekering. De nazorg is minimaal en de hele behandeling wordt een stuk efficiënter.

 

Bron: ACTA

 

Interview met Geert Stoker >> BIOS to 'Active in one day', Tandartspraktijk 7-2014

 

Meer over implantaten >>

 

Verkorten van de behandelduur met orale implantaten in de anterieure esthetische regio, F. Raes, S. Raes, Het Tandheelkundig jaar 2014

 

Implantaten: een psychosociale benadering, L. T. H. C. Matthys, Prof. dr. S. Lievens, Prof. dr. G. Theuniers, Prof. dr. L. Zeghbroeck, Prof. dr. L. Crevits, Het Tandheelkundig jaar 2012

 

Assisteren bij implanteren, deel 1, Maria de Vries, Standby 5-2013

 

Aandacht voor neurovascularistatie van het kaakbot bij planning van implantaatchirurgie, R. Jacobs, Het Tandheelkundig jaar 2014

 

Boek: Orale implantaten in de algemene praktijk, D. van Steenberghe, I.E. Naert, G.M. Raghoebar, A.P. Slagter, 2008

 

=> BSL Tandarts Totaal

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.