Skip to main content
Top

12-06-2014 | Nieuws

Ongezond snacken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

We wisten het natuurlijk al lang, maar nu is het dan officieel bewezen en gepubliceerd in het Hepatology Magazine van het AMC: snacken tussen de maaltijden door is ongezond. En dan doelen de onderzoekers op het gevaar van suikerziekte door een stapeling van vet in lever en buik. Ook het gebit moet het door tussendoortjes ontgelden, maar dit aspect werd vooralsnog in dit onderzoek niet meegenomen.

Gebit onderbelicht  

Goed, dat nu wetenschappelijk aangetoond is dat snacken bijdraagt tot een ongezond lijf. Jammer echter, dat de resultaten van snacken op de gezondheid van het gebit in deze onderbelicht blijven. In eerdere nieuwsberichten maakten we al gewag van de gemiste tandheelkundige voorlichtings kans tijdens de 'Dag van het ontbijt' (met sinaasappelsap, hagelslag en yoghurtdrankjes!). Wie tandheelkundig alert nieuwsberichten volgt, wordt echter regelmatig geconfronteerd met de desastreuze gevolgen van het gebruik van suiker en/of zure drankjes op het gebit. 

Suikerriet 

Op 13 mei werd een filmje de wereld ingestuurd van de leider van Boka Haram met 'een stok, die Allah gebruikte om de tanden schoon te houden'...., naar alle waarschijnlijkheid betrof het hier sugarcane, suikerriet. Veel kinderen (en volwassenen) in Afrika en Azië zijn dol op de stengels van deze plant, die in hun suikerbehoefte voorziet. 

  

De stengel wordt vaak tussen de tanden door getrokken en verwijdert op die manier weliswaar achtergebleven voedselresten, maar laat een cariësbevorderende suikerlaag achter op twee elementen tegelijk. 

Kaaskies 

Op 14 mei werd bekend dat maar liefst 1.000 nieuwe woorden aan de Dikke van Dale toegevoegd zijn, waaronder 'kaaskies': een kies met poreuze plekken in het tandglazuur. Een bijkans Cruijffiaanse uitdrukking....Cruijff sprak immers van een gatenkaasverdediging. In dit geval betreft het echter een aanval op een kies door suikers en zuren, waardoor het tandglazuur poreus wordt. Dat het fenomeen 'kaaskies' de Van Dale gehaald heeft , betekent dat dat een dergelijke kies vol gaten vrij veel voorkomt.  

Cariës 

Cariës is nog steeds een hardnekkig verschijnsel, dat mede in stand wordt gehouden door ongezond snacken. En diegene die denkt dat hij/zij na een snelle snack de suiker/zuur aanval op het gebit kan wegpoetsen, komt ook nog eens bedrogen uit: poetsen na een zuuraanval is desastreus; zuren lossen het glazuur op, zodat een forse poetsbeurt het glazuur juist nog meer schade toebrengt. 

Kortom: snack verstandig, eet geen appel, geen suikerriet......blokje gatenkaas?  

 

Bronnen: Hepatology Magazine AMC, NOS journaal, nrc.next  

 

Lees meer in BSL Tandarts Totaal >>

 

Kindertandheelkunde deel 1 - Deel E Preventie van cariës
Het tandheelkundig jaar 2014 - hfst. 2 Genomische tandheelkunde: cariës doorgelicht

 

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.