Skip to main content
Top

10-11-2014 | Nieuws

Mondzorg verpleeghuizen onder de maat

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De mondzorg in Nederlandse verpleeghuizen schiet tekort. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) komt met een onderzoeksrapport over de tandheelkundige zorg in verpleegtehuizen.

Volgens het rapport worden het tandenpoetsen en het reinigen van het gebit of het kunstgebit vaak overgeslagen of vergeten. Daarnaast heeft bijna 70 procent van de zorginstellingen geen tandarts.

 

Is er wel een tandarts, dan zijn voorzieningen als een behandelkamer, materiaal en tandartsassistentie vaak niet aanwezig of ondermaats. Ook blijkt dat 60 procent van de zorgmedewerkers te weinig verstand heeft van mondzorg.

 

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is blij met het rapport van de inspectie. Ze vindt dat de inspectie de vinger op de zere plek legt. "Het aantal kwetsbare ouderen zal de komende jaren fors stijgen. Het is daarom goed dat er nu maatschappelijk en politiek aandacht wordt gevraagd voor een steeds groter wordend probleem'', zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de associatie. Vaartjes denkt dat het probleem veel groter is. Het rapport van de inspectie gaat alleen over de verpleegtehuizen maar volgens hem zal de situatie in de thuiszorg niet anders zijn.

 

ActiZ, Verenso, V&VN en de KNMT onderkennen het probleem. Ze roepen de staatssecretaris van VWS en de opleidingen op om mondzorg voor ouderen in de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden op te nemen.

 

Bron: Skipr

 

Meer lezen in BSL Tandarts Totaal >>

 

Zorgverlening aan hulpbehoevenden, hfst 20 uit Geriatrische tandheelkunde, Drs. J. A. H. G. Moerenburg, dr. C. Baat

 

Samenwerking in de mondzorg verschillende vormen, hfst 6 uit Samenwerken in de mondzorg, prof. dr. Rob M.H. Schaub, dr. Josef J.M. Bruers

 

De mondgezondheid vraagt aangepaste zorg, hfst 3 uit Samenwerken in de mondzorg, prof. dr. Rob M.H. Schaub, mevr. dr. Annemarie A. Schuller

 

Aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, hfst 20 uit Algemene ziekteleer voor tandartsen, R.A.C. Roos

 

Preventie, hfst 14 uit Geriatrische verpleegkunde, Dr. C. Loveren

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.