Skip to main content
Top

16-09-2014 | Nieuws

Bepalen van botkwaliteit met CBTC scan heeft nog beperkingen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De beeldtechniek van een Cone Beam Computed Tomography (CBCT) ̶ meer specifiek de Accuitomo 170 en NewTom 5G CBCT scanners ̶ is (nog) niet geschikt voor de evaluatie van botdichtheid bij het plaatsen van implantaten. Dit stelt Azin Parsa van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in zijn promotieonderzoek dat hij 7 oktober verdedigt aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU).

Dit komt omdat de plaats van het object in de scanner tijdens het scannen en de keuze van de scaninstellingen invloed blijken te hebben op de CBCT grijswaarden. Ook is er verschil tussen de uitkomsten van scanners van verschillende fabrikanten.

Stabiliteit

 

Voor een betere hechting van het bot, en daarmee succes op de lange termijn, is het belangrijk dat een implantaat direct na het plaatsen stabiel is. De botkwaliteit van de kaak is een van de belangrijkste factoren die zorgen voor deze stabiliteit. Parsa onderzocht daarom de mogelijkheden voor het beoordelen van botkwaliteit met een CBTC scan voorafgaand aan de plaatsing van implantaten. Dat deed hij op ex-vivo basis, dus met niet-levend botmateriaal. De beelden afkomstig van de verschillende opnametechnieken werden ’gematched’ en geëvalueerd met speciale software.

Beeldkwaliteit  

Vaak is de gebruiker van de CBCT-scan zich niet bewust van het effect van een specifieke opname instelling of van de onvolkomenheid in de beeldkwaliteit (artefacten), zoals de beeldscherpte, vertekeningen in het beeld, ruis, en effecten op de grijswaarden van het beeld. Dergelijke effecten hangeno nvermijdelijk samen met de CBCT-techniek, maar deze informatie wordt niet genoemd in de meerderheid van publicaties van CBCT-onderzoeken naar de beoordeling van botkwaliteit. Dit promotieonderzoek kan wellicht de kloof tussen fabrikanten en onderzoekers overbruggen, wat weer leidt tot een beter technisch en klinisch begrip van de toepasbaarheid van CBCT voor de evaluatie van botdichtheid.

 

Promotie 7-10-2014, 11.45 uur, Auditorium van de VU. Spreker Azin Parsa, Promotor: prof. dr. P.F. van der Stelt, copromotor: dr. B.A. Hassan

 

Bron: ACTA

 

Meer lezen >>

  

Aandacht voor neurovascularisatie van het kaakbot bij planning van implantaatchirurgie, R. Jacobs, Het Tandheelkundig jaar 2014 

 

Autotransplantatie: de chirurgie - voorkom elke manipulatie van het parodontaal ligament, Dr. D.S. Barendregt, Tandartspraktijk 11-2012 

 

=> BSL Tandarts Totaal

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.