Skip to main content
Top

13-11-2014 | Nieuws

APK-keuring implantaten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Terwijl professor Eijkman een maand geleden de voordelen van mini-implantaten ten behoeve van gebitsregulering in de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad besprak, stelt hij in de NRC Wetenschapsbijlage van 25 oktober jl., bij monde van de Amsterdamse tandarts Gordon van der Avoort, dat het aantal patiënten met ernstige tandvlees- en kaakbotaandoeningen rond implantaten wereldwijd toeneemt.


Klinisch beeld van peri-implantitis in de bovenkaak (foto: TP Tandartspraktijk)

Veranderende biofilm

In de publicatie 'Nazorg bij implantaten' legt Van der Avoort uit dat ontstekingsprocessen rond implantaten zich sneller uitbreiden en dat ze destructiever zijn dan bij normale tandvlees- en kaakbotontstekingen. Dit ten gevolge van de veranderende biofilm, de bacteriegemeenschap rond het implantaat. De ontsteking van het slijmvlies rond het implantaat betreft in 80% van de gevallen peri-mucositis en in 28 tot 56% van de gevallen peri-implantitis, ontstekingen die te vergelijken zijn met gingivitis en parodontitis rond natuurlijke elementen.

 

Bij een beginnende tandvleesontsteking rond het implantaat, nemen eerst bekende mondbacteriën toe (zoals streptokokken en Actinomyces). Naarmate de tijd verstrijkt en de ophoping van tandplaque toeneemt, breidt de biofilm zich rond de kunstwortel uit en krijgen ziekmakende bacteriën de overhand (zoals gramnegatieve staven en spirocheten). Die veroorzaken een kaakbotontsteking rond een implantaat die zeer pijnlijk kan zijn en waarvan de bacteriën ook op andere plaatsen in het lichaam ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld op de hartkleppen. De implantaten kunnen bovendien door de ontstekingen hun houvast in het kaakbot verliezen en uitvallen.

Geprotocolleerde nazorg

Uiteraard is het gevaar op ernstige ontstekingen rond een implantaat groot wanneer de patiënt een slechte mondhygiëne heeft of al eerder een ernstige aandoening van tandvlees of kaakbot heeft gehad, slecht ingestelde diabetes heeft of veel rookt. Het risico neemt ook toe als kronen en bruggen technisch niet goed zijn geplaatst.

 

Van der Avoort pleit voor geprotocolleerde nazorg voor patiënten met tandimplantaten: een soort APK-keuring voor de mond.

 

Bron: NRCweekend (25 en 26 oktober 2014), TP Tandartspraktijk: De nieuwe ziekte, J.M. Kreyns

 

Aanbevolen: 14e VPM Congres 'Implantologie' - vrijdag 18 september 2015. Check uitgebreide programma

 

Meer lezen in BSL Tandarts Totaal >>

 

Boek: Parodontologie, W. Beertsen, M. Quirijnen, O.van Steenberghe, U.van der Velden

 

Paradontologie in de praktijk - Parodontale nazorg móet, J.P. van Hoeve, Tandartspraktijk 3-2006 

 

Atlas van de parodontale diagnostiek, dr. Johan van Dijk, dr. Fred Spijkervet, dr. Jan Tromp
  

Orale implantaten in de algemene praktijk, D. van Steenberghe, I.E.Naert, G.M. Raghoebar, A.P. Slagter
 

Esthetische tandheelkunde, Hans Beekmans

 

Auteur(s): Marijke Simons - BSL Tandarts Totaal

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.