Skip to main content
Top

17-10-2013 | Nieuws

KNGF heeft geen probleem met low-budget fysio

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het KNGF vindt het belangrijk dat de kwaliteit van fysiotherapeuten op niveau is. Verder geldt een markt van vrije prijzen, zo laat de organisatie weten in een reactie op de start van Budget Fysio. “Wij staan open voor nieuwe initiatieven.”

Budget Fysio opende begin september haar deuren in Groningen. Oprichter Bjorn Weijts zegt 30 tot 35 procent goedkoper te kunnen werken dan concurrenten. Deels bereikt hij dit door een spaarzame inrichting van de praktijk en vestiging in een sportschool. Maar hij bespaart ook kosten door geen contract te sluiten met zorgverzekeraars.

KNGF geeft in een reactie aan nog geen zicht te hebben op de kwaliteit van 'deze “lowbudget” fysiotherapeut'. De organisatie zegt alleen dat het belangrijk is dat iedere fysiotherapeut aan de gangbare kwaliteitseisen voldoet. Dan gaat het om inschrijving in het BIG-register en deelname aan het CKR. Ook moet de therapeut de bepalingen uit de WGBO nakomen inclusief dossiervorming.

Contracten

Volgens het KNGF heeft 90 procent van de fysiotherapeuten in de eerste lijn een contract gesloten met een zorgverzekeraar. Voor die praktijken gelden de prijzen die vast gelegd zijn in de contracten. De vereniging zegt niet of er naar aanleiding van de start van Budget Fysio verontruste reacties van leden zijn binnengekomen.

De organisatie kan ook niet zeggen wat de gevolgen van prijsconcurrentie zijn voor de tarieven die verzekeraars in de toekomst bieden. “Dat moet de toekomst moeten uitwijzen. Verzekeraars stellen vaak ook aanvullende eisen, bijvoorbeeld betreffende de inrichting van een oefenruimte.”

Voordeel

Het KNGF ziet wel een voordeel van het werken zonder contract, voornamelijk voor mensen zonder aanvullende verzekering of mensen met een beperkte aanvullende verzekering. “Zij betalen de fysiotherapie (gedeeltelijk) uit eigen zak en kunnen baat hebben bij een eventuele lagere prijs.”

Overigens kunnen praktijken die geen contract sluiten zich natuurlijk ook aan de bovenkant van de markt profileren, zo blijkt uit de reactie van de KNGF.

Auteur(s): Daan Marselis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.