Skip to main content
Top

01-05-2013 | Nieuws

Wijkverpleegkundige krijgt plek in zorgverzekering

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De inzet van de wijkverpleegkundige wordt als het aan het kabinet ligt vast vergoed uit de zorgverzekeringswet (ZvW). Het kabinet stelt hiervoor 200 miljoen euro beschikbaar, zo blijkt uit de hervormingsplannen voor de langdurige zorg die staatssecretaris Van Rijn donderdag presenteerde. Dat meldt het tijdschrift Skipr op haar website.

Daarnaast neemt het kabinet een nieuwe aanspraak in de Zvw op in de vorm van thuisverpleging. Ook is er nog eens 50 miljoen euro beschikbaar voor zogeheten sociale wijkteams. Met de maatregelen wil het kabinet er voor zorgen dat ook zieke burgers zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven functioneren.

 

Verbinding
De wijkverpleegkundige moet zorgen voor een betere verbinding tussen het medische en sociale domein. Volgens het kabinet is de wijkverpleegkundige in de loop der jaren op steeds grotere afstand van de cliënt komen te staan. Dit komt door de wijze waarop het indicatiebesluit in de AWBZ is vormgegeven en de wijze van bekostiging en verantwoording. Met de nieuwe financiering wil het kabinet de wijkverpleegkundige in de gelegenheid stellen om vooral te doen wat nodig is voor de cliënt.

 

Afspraken
Het kabinet benadrukt wel dat wijkverpleegkundige zorg alleen succesvol kan zijn als verzekeraars, gemeenten en zorgverleners afspraken maken over de invulling ervan. Om een brug te slaan naar zorg en welzijn in de wijk krijgen gemeenten financieel de ruimte om te investeren in sociale wijkteams.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.