Skip to main content
Top

17-12-2014 | Nieuws

Obesitas-kinderen van dikke ouders ook op latere leeftijd vaak obees

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zorgverleners moeten zich bij baby's met overgewicht vooral richten op de baby’s van ouders met overgewicht. Dat concluderen Lenie van Rossem en Henriëtte Smit van het Utrechtse Julius Centrum en collega’s in een longitudinaal onderzoek, schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

De onderzoekers volgden de gewichtsontwikkeling van 3550 in 1996 of 1997 geboren kinderen die meededen aan een ander onderzoek, de PIAMA-studie naar allergie. Na 11 jaar en 10 meetmomenten hadden zij complete gegevens van 2322 kinderen.

Verband

In totaal waren 436 kinderen (12%) bij 3 maanden te dik. Van hen handhaafden 133 (31%, 4% van het totaal) hun overgewicht, 303 gingen terug een niet-afwijkend gewicht. Van alle factoren die werden bekeken, bleek alleen overgewicht van de ouders een significant verband op de leveren. Andere factoren, zoals opleiding van de moeder en afkomst van de ouders, rookgedrag, borstvoeding, geboortegewicht en geslacht van het kind, deden niet ter zake.

 

Blijvend dikke kinderen vooral bij dikke ouders (NTvG)

 

Obesitas Vereniging

Auteur(s): Adrii van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.