Skip to main content
Top

22-10-2014 | Nieuws

Kwart van de verpleegkundigen is bereid in ebolakliniek te werken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Uit een peiling van V&VN onder verpleegkundigen blijkt dat 25 procent van de ondervraagde verpleegkundigen bereid is om te werken in een ebolakliniek.

In een brief aan de Nederlandse ziekenhuizen heeft minister Schippers (VWS) onlangs verzocht het personeel mogelijk te maken om via Artsen zonder Grenzen uitgezonden te worden. Hoe denken verpleegkundigen over een missie naar een ebolagebied? In V&VNieuws, de digitale nieuwsbrief van V&VN, hebben meer dan 500 verpleegkundigen antwoord gegeven op de vraag: ben jij bereid om enkele weken te werken in een ebolakliniek? 12 procent zegt volmondig 'ja'. 13 procent van de respondenten geeft aan graag te willen gaan, mits zij toestemming krijgen van hun werkgever. 36 procent wil niet gaan omdat zij het risico op besmetting te groot vinden. 24 procent geeft aan niet aan het profiel te voldoen. En 15 procent zegt 'nee' omdat zij in Nederland ook hard nodig zijn in de zorg.

Bijdragen

Joke de Witte, adviseur Ethiek V&VN: 'Uit de peiling blijkt dat ongeveer een kwart van de verpleegkundigen bereid is om te gaan. Zij willen hun steentje bijdragen. Dat is prachtig. Niemand is echter verplicht om in Afrika in een ebolakliniek te gaan werken. Dat vraagt veel meer dan in Nederland in een ziekenhuis omgaan met ebola. Het gaat om een heel andere omgeving met andere werkomstandigheden. Daar moet je mee om kunnen gaan om daar ook daadwerkelijk van nut te kunnen zijn. En daar moet je je op voorbereiden.'

Profiel

Verpleegkundigen die interesse hebben om te werken in een ebolakliniek in Afrika, kunnen kijken of zij voldoen aan de specifieke eisen van het profiel van Artsen zonder Grenzen. Ze moeten in ieder geval zijn opgeleid op niveau 5, relevante werkervaring hebben met zeer besmettelijke infectieziekten, ervaring hebben met directe patiëntenzorg onder strikte isolatie en gebruik van persoonlijke beschermingsmateriaal (PPE). Een afgeronde tropencursus is wenselijk.

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.