Skip to main content
Top

25-11-2014 | Nieuws

Eerste Nederlandse inventarisatie van omvang post IC-syndroom

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De Universiteit Maastricht gaat in Nederland de kwaliteit van leven na een IC-opname en de omvang van het post intensive care syndroom (PICS) in kaart brengen. Dat kondigde Paul Roekaerts, hoogleraar Intensive Care Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht aan in zijn inaugurele rede. Buitenlands onderzoek geeft aan dat 30 tot 50 procent te kampen heeft met ernstige fysieke beperkingen en/of psychische aandoeningen.

“Het Post Intensive Care syndroom (PICS) verdient dringend meer aandacht in de Nederlandse gezondheidszorg”, zegt Roekaerts in zijn rede ‘Elke dag telt’. In Nederland is niets bekend over de kwaliteit van leven van ex-IC-patiënten op de korte en langere termijn. Terwijl toch bijna driekwart van de patiënten die langer dan 48 uur op een IC- verblijven levend het ziekenhuis verlaat.

IC-overlevers

Buitenlands onderzoek geeft aan dat 30 tot 50 procent van de voormalige IC-patiënten lijdt aan fysieke beperkingen waardoor dagelijkse zaken als zich wassen of wandelen moeilijk tot onmogelijk wordt. Ook heeft ongeveer 40 procent een psychische aandoening, zoals depressie, angst of PTSS. Ook komen vaak persoonlijkheidsveranderingen en boosheid voor bij IC-overlevers.

Brandende oven

Roekaerts noemt een paar veelvoorkomende angsten, die hij in zijn praktijk tegenkomt. Een patiënt  die herhaalde CT- en MRI-scans heeft ondergaan denkt dat hij voortdurend levend in een brandende oven geschoven wordt. Of patiënten denken dat er een verpleegkundige rondloopt die hem wil vermoorden.

Begrip

Volgens Roekaerts maken  de symptomen van PICS een terugkeer in een normaal en professioneel leven haast onmogelijk. Hij wil graag beter begrijpen hoe de lichamelijke en mentale stoornissen tot stand komen en hoe ze voorkomen, behandeld of  draaglijker gemaakt kunnen worden.

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.