Skip to main content
Top

25-11-2014 | Nieuws

Alternatief voor vingerprik

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

TNO werkt samen met het Diabetes Fonds aan een vervanger van de vingerprik om glucose te meten. Door een innovatieve combinatie van een sensorontwerp, Ramanspectroscopie (meten met licht) en data-analyse slaagt TNO erin om de bloedsuikerwaarde te bepalen zonder dat daar een naald aan te pas komt.

TNO ontwierp een apparaat met een sensor die intens licht van één kleur (een laser) op precies de juiste wijze op de huid schijnt. In de huid is interactie tussen het huidweefsel en het licht waardoor het teruggekaatste licht een andere kleurverdeling heeft. Deze veranderde kleurverdeling bevat de informatie over de bloedsuikerwaarde. Het samenspel tussen meettechnologie en data-analyse maakt het mogelijk om het subtiele signaal van suiker te onderscheiden van de andere stofjes in de huid zoals andere koolhydraten, vetten, eiwitten en water.

Nauwkeurig

In het najaar van 2013 voerde TNO in samenwerking met ISALA, Zwolle een klinische studie uit bij meer dan 100 ziekenhuispatiënten waaruit blijkt dat met de ontwikkelde technologie klinisch relevante bloedsuikerwaarden kunnen worden bepaald met voldoende gevoeligheid en nauwkeurigheid. Vanwege de eerste goede resultaten doet wordt nu een klinische vervolgtest gedaan onder circa 500 mensen met diabetes om de analyse en bepaling van de glucosewaarden verder te verbeteren. Er wordt gewerkt aan het verkleinen en goedkoper maken het apparaat. Het streven is om het apparaat met vijf jaar beschikbaar te hebben.

TNO is niet de enige instantie die werkt aan alternatieven voor de aloude vingerprik. Begin dit jaar werd bekend dat Google werkt aan een contactlens die de bloedsuiker in traanvocht meet.

Auteur(s): Adri van Beelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.