Skip to main content
Top

2007 | hbo | Boek

Tonusonderzoek bij kinderen

Auteur: R. van Empelen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Beperkingen van de motoriek bij kinderen kunnen van heel verschillende aard zijn en door verschillende soorten stoornissen worden veroorzaakt Het tonusonderzoek bij kinderen is in de afgelopen jaren verder ontwikkeld en beschreven. In deze tweede druk van Tonusonderzoek bij kinderen worden de vier meest bekende tonusmetingen beschreven.

Aan de hand van foto's wordt uitleg gegeven over uitgangshouding en uitvoering van de verschillende tonusonderzoeken. De vier geselecteerde meetinstrumenten zijn: Modified Ashworth Scale. Tardieu Scale, de SPAT (SPAsticity Test) en het bewerkte tonusonderzoek volgens Amiel Tison.

Het tonusonderzoek vormt een onderdeel van de uitgebreide motorische diagnostiek die voorafgaat aan een behandeling. Zonder een gericht onderzoek en een goede probleemanalyse kan er immers geen goede behandeling plaatsvinden. Het is aan de onderzoekers en behandelaars om een keuze te maken in de meest geschikte methode van tonusonderzoek, afhankelijk van de vraagstelling en doelstelling.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Kinderfysiotherapie en spasticiteit
Samenvatting
Met behulp van de International Classification of Functioning, Disability and Health (WHO: ICF, 2002) kan het menselijk functioneren worden beschreven vanuit drie verschillende perspectieven: 1) het perspectief van het menselijk organisme; 2) het perspectief van het menselijk handelen, en 3) het perspectief van de mens als deelnemer aan het maatschappelijk leven.
R. van Empelen
2 Psychometrische verantwoording van metingen
Samenvatting
De laatste decennia zijn veel studies gepubliceerd naar de effectiviteit van de behandeling bij kinderen met spasticiteit. Uit deze studies kan geen eenduidige conclusie worden getrokken.
R. van Empelen
3 Meten van spiertonus
Samenvatting
In de literatuur (Bohannon, 1987, Fosang et al., 2003, Scholtes et al., 2006, Rameckers et al., 2006) worden vier meetinstrumenten genoemd die ook in Nederland frequent worden gebruikt om een tonusregulatiestoornis of spieractivatiestoornis in kaart te brengen.
R. van Empelen
4 Tonusonderzoek van Amiel-Tison
Samenvatting
Het tonusonderzoek volgens Amiel-Tison vormt een onderdeel van een uitgebreid onderzoek dat vooral gericht is op neurologische stoornissen bij kinderen. Amiel-Tison maakt met het passieve en actieve tonusonderzoek onderscheid tussen de tonus in rust en tijdens het bewegen.
R. van Empelen
5 Fysiotherapie als hulpverlening aan kinderen
Samenvatting
Diagnostiek kan worden beschouwd als een eerste fase in het proces van hulpverlening (Grieks: diagnosis = onderscheiding). Doelstelling van de diagnostiek is: het beschrijven en analyseren van de probleemsituatie, met het oog op het opstellen van een plan voor de behandeling (Rispens, 1984).
R. van Empelen
6 Betrouwbaarheidsonderzoek van het bewerkte tonusonderzoek
Samenvatting
In 1992 en 1993 bewerkten Van Empelen en Van Petegem-Van Beek in nauw overleg met Amiel-Tison haar oorspronkelijke tonusonderzoek. Van mei 1994 tot en met juni 1995 heeft hierop een betrouwbaarheidsstudie plaatsgevonden.
R. van Empelen
Nawerk
Meer informatie
Titel
Tonusonderzoek bij kinderen
Auteur
R. van Empelen
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6358-2
Print ISBN
978-90-313-5058-2
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6358-2