Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

46 Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen

Auteur : Gelijknamige Werkgroep

Gepubliceerd in: Kindertandheelkunde deel 2

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De werkgroep is van mening dat tijdens en/of kort na de zwangerschap een voorlichtingsgesprek over het kindergebit en de prenatale zorgverlening door de mondzorgverlener dient plaats te vinden.
Voetnoten
1
Zijnde tandarts, tandartsspecialist, mondhygiënist, tandprotheticus of tandartsassistent.
 
2
Dit was het zogenoemde ‘systeem Kantorowicz’ of ‘Bonner-systeem’ (naar de voorvechter ervan en de plaats waar het voor het eerst was ingevoerd).
 
3
Als reactie hierop kregen ziekenfondsen de bevoegdheid om geen nieuwe contracten met nieuw gevestigde tandartsen af te sluiten in regio’s met een verhouding van één tandarts op 3.250 inwoners. Veel jonge tandartsen namen daarop noodgedwongen hun toevlucht tot het buitenland.
 
4
Wat hier waarschijnlijk meespeelt, zijn de veranderende gezagsverhoudingen in de jaren zestig. Een voorbeeld daarvan wordt aangehaald door Edeler (2009). Toen een TNO-onderzoeksgroep in de jaren vijftig kinderen uit Tiel en Culemborg regelmatig wilde onderzoeken, kreeg men daar eenvoudig via de gemeente of via de schooldirecteuren toestemming voor. In de jaren zestig moesten ouders worden aangeschreven om toestemming te vragen (en kreeg men te maken met weigeringen).
 
5
Meer informatie over de competenties van mondzorgverleners alsmede adresgegevens van praktijken, kunt u vinden op de websites van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (www.​nvvk.​org), de NMT (www.​nmt.​nl), de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheid voor Gehandicapten (www.​vbtgg.​nl) en de Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (www.​mondhygienisten.​nl).
 
Metagegevens
Titel
46 Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen
Auteur
Gelijknamige Werkgroep
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9193-6_18