Skip to main content
Top

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14 Mondgezondheid en voeding

Auteur : J. Vanobbergen

Gepubliceerd in: Kindertandheelkunde 1

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voeding heeft op verschillende manieren een duidelijke invloed op de mondgezondheid. De belangrijkste invloed ontstaat door direct contact in de mond. Deze impact is het meest uitgesproken op de harde tandweefsels. De consumptie van suikerrijke voeding ligt aan de basis van het ontstaan van tandbederf. Zure dranken zijn een belangrijke oorzaak van erosie (zie hoofdstuk 15). Daarnaast bestaat er ook een interne werking. Deze begint al vóór de geboorte van het kind en duurt zo lang de tanden in ontwikkeling zijn (12 à 16 jaar na de geboorte, wanneer de vorming van de derde molaar is beëindigd). Voor een goede tandontwikkeling is de aanvoer van essentiële bouwstoffen van belang. Tekort aan vitamine A en D, bijvoorbeeld, wordt in verband gebracht met glazuurdefecten van tanden die op dat ogenblik in ontwikkeling waren. Voedingstekorten, hier ook voornamelijk vitaminetekort of tekort aan antioxidantia, kunnen verder aanleiding geven tot tandvleesproblemen, maar dit is voornamelijk het geval bij volwassen en oudere patiënten.
Literatuur
go back to reference Baat C de, Nieuw Amerongen A van. Effect op tanden en kiezen meenemen in voedingsvoorlichting. Tijdschr Voeding 1997;58:25–27. Baat C de, Nieuw Amerongen A van. Effect op tanden en kiezen meenemen in voedingsvoorlichting. Tijdschr Voeding 1997;58:25–27.
go back to reference Edmondson EMS. Food composition and food cariogenicity factors affecting the cariogenic potential of foods. Caries Res 1990;24(suppl):60–71.CrossRefPubMed Edmondson EMS. Food composition and food cariogenicity factors affecting the cariogenic potential of foods. Caries Res 1990;24(suppl):60–71.CrossRefPubMed
go back to reference Eijkman MAJ, Visser APh. Patiëntenvoorlichting en tandarts. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema, 1987. Eijkman MAJ, Visser APh. Patiëntenvoorlichting en tandarts. Utrecht/Antwerpen: Bohn, Scheltema & Holkema, 1987.
go back to reference Fokker AM. Voedingsvoorlichting in de tandheelkundige praktijk. Ned Tijdschr Tandheelkd 1995; 102:426–428.PubMed Fokker AM. Voedingsvoorlichting in de tandheelkundige praktijk. Ned Tijdschr Tandheelkd 1995; 102:426–428.PubMed
go back to reference Havenaar R. Sugar substitutes and dental caries. Animal experiments and microbiological aspects. Academisch Proefschrift, Rijksuniversiteit Utrecht. Utrecht: Uitgeverij Elinkwijk bv, 1984. Havenaar R. Sugar substitutes and dental caries. Animal experiments and microbiological aspects. Academisch Proefschrift, Rijksuniversiteit Utrecht. Utrecht: Uitgeverij Elinkwijk bv, 1984.
go back to reference Imfeld T. Identification of low-risk dietary components. Basel: Karger, 1983. Imfeld T. Identification of low-risk dietary components. Basel: Karger, 1983.
go back to reference Kalsbeek H, Verrips GH. Consumption of sweet snacks and caries experience of primary school children. Caries Res 1994,28:477–483.CrossRefPubMed Kalsbeek H, Verrips GH. Consumption of sweet snacks and caries experience of primary school children. Caries Res 1994,28:477–483.CrossRefPubMed
go back to reference König KG et al. Efficiënte tandheelkundige preventie, slotartikel. Ned Tijdschr Tandheelkd 1994;101: 214–219. König KG et al. Efficiënte tandheelkundige preventie, slotartikel. Ned Tijdschr Tandheelkd 1994;101: 214–219.
go back to reference König KG. Changes in the prevalence of dental caries. How much can be attributed to changes in diet? Caries Res 1990;24 suppl 1:16–18.CrossRef König KG. Changes in the prevalence of dental caries. How much can be attributed to changes in diet? Caries Res 1990;24 suppl 1:16–18.CrossRef
go back to reference Kowash MB, Pinfield A, Smith J, Curzon MEJ. Effectiveness on oral health of a long-term health education programme for mothers with young children. Br Dent J 2000;188:201–205.PubMed Kowash MB, Pinfield A, Smith J, Curzon MEJ. Effectiveness on oral health of a long-term health education programme for mothers with young children. Br Dent J 2000;188:201–205.PubMed
go back to reference Loveren C van, Weijden GA van der (red.). Preventieve tandheelkunde, op weg naar een doelmatige aanpak. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1995. Loveren C van, Weijden GA van der (red.). Preventieve tandheelkunde, op weg naar een doelmatige aanpak. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1995.
go back to reference Loveren C van, Duggal M. The role of diet in caries prevention Int Dental J 2001;51:399–406.CrossRef Loveren C van, Duggal M. The role of diet in caries prevention Int Dental J 2001;51:399–406.CrossRef
go back to reference Monynihan P, Petersen PE. Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutrition 2004;7(1A): 201–226. Monynihan P, Petersen PE. Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutrition 2004;7(1A): 201–226.
go back to reference Nieuw Amerongen A van, Veerman ECI. Tanderosie en voeding. Ned Tijdschr Tandheelkd 1995;102: 443–445.PubMed Nieuw Amerongen A van, Veerman ECI. Tanderosie en voeding. Ned Tijdschr Tandheelkd 1995;102: 443–445.PubMed
go back to reference Nikiforuk G, Fraser D. The aetiology of hypoplasia: an unifying concept. J Pediatr 1981;98:888–893.CrossRefPubMed Nikiforuk G, Fraser D. The aetiology of hypoplasia: an unifying concept. J Pediatr 1981;98:888–893.CrossRefPubMed
go back to reference Ridder D de. Laag en hoog molekulaire suikers. Beschouwingen voor de preventieve tandheelkunde. Referaat studiedag UZ Gent, Afdeling Preventieve Tandheelkunde. Gent, december 1993. Ridder D de. Laag en hoog molekulaire suikers. Beschouwingen voor de preventieve tandheelkunde. Referaat studiedag UZ Gent, Afdeling Preventieve Tandheelkunde. Gent, december 1993.
go back to reference Rugg-Gunn AJ, Nunn JH. Nutrition, diet and oral health. New York: Oxford University Press, 1999. Rugg-Gunn AJ, Nunn JH. Nutrition, diet and oral health. New York: Oxford University Press, 1999.
go back to reference Rugg-Gunn AJ. Nutrition and dental health. New York: Oxford University Press, 1993. Rugg-Gunn AJ. Nutrition and dental health. New York: Oxford University Press, 1993.
go back to reference Schuurs AH. Gebitspathologie. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1999. Schuurs AH. Gebitspathologie. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1999.
go back to reference Vanobbergen J, Martens L, Lesaffre E, Bogaerts K, Declerck D. Assessing risk indicators for dental caries in the primary dentition. Comm Dent Oral Epidemiol 2001; 29:424–434.CrossRef Vanobbergen J, Martens L, Lesaffre E, Bogaerts K, Declerck D. Assessing risk indicators for dental caries in the primary dentition. Comm Dent Oral Epidemiol 2001; 29:424–434.CrossRef
go back to reference Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden. Een babbel over de knabbel – Mondgerelateerd voedingsadvies. Brussel, 1995. Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden. Een babbel over de knabbel – Mondgerelateerd voedingsadvies. Brussel, 1995.
go back to reference Voedingsraad. Richtlijnen Goede Voeding. Tijdschr Voeding 1986;47:140–142. Voedingsraad. Richtlijnen Goede Voeding. Tijdschr Voeding 1986;47:140–142.
go back to reference Voedingswijzer. Toelichting en achtergronden. Den Haag: Voedingscentrum, 1999. Voedingswijzer. Toelichting en achtergronden. Den Haag: Voedingscentrum, 1999.
go back to reference Weerheijm KL. Zuigflescariës, wolf in schaapskleren. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1995. Weerheijm KL. Zuigflescariës, wolf in schaapskleren. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum, 1995.
go back to reference WHO, Canadian Public Health Association. The Ottawa Charter. Ottawa: Health and Welfare Canada, 1986. WHO, Canadian Public Health Association. The Ottawa Charter. Ottawa: Health and Welfare Canada, 1986.
go back to reference Zo eet Nederland 1998. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1998. Den Haag: Voedingscentrum, 1998. Zo eet Nederland 1998. Resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 1998. Den Haag: Voedingscentrum, 1998.
Metagegevens
Titel
14 Mondgezondheid en voeding
Auteur
J. Vanobbergen
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6922-5_14