Header

BSL, Bohn Stafleu van Loghum

Main content

8 Ziektebeelden van de nervus facialis

H.A.M. Marres

Inhoudsopgave

  • 1 Definitie
  • 2 Epidemiologie
  • 3 Klachten
  • 4 Diagnostiek (door de huisarts)
  • 5 Onderzoek van de functie van de nervus facialis
  • 6 Aanvullend onderzoek (tweede lijn)
  • 7 Oorzaken

1 Definitie

Indien de nervus facialis niet of niet goed functioneert, uit zich dat in een paralyse respectievelijk parese van de spieren van het aangezicht. Uitval van de aangezichtszenuw moet worden beschouwd als een symptoom van een onderliggend lijden dat centraal of perifeer aangrijpt. Indien er geen verklaring kan worden gevonden voor de uitval is er sprake van een idiopathische (perifere) aangezichtsverlamming ook wel de verlamming van Bell genoemd.

Een centrale uitval heeft tot gevolg dat de spieren van de wang en de mond niet meer geïnnerveerd worden. De oogmusculatuur daarentegen valt niet uit vanwege de partiële kruisinnervatie op het niveau van de hersenstam.

De nervus facialis heeft naast een motorische innervatie ook een sensorisch deel en een parasympatisch gedeelte ten behoeve van de innervatie van de glandula submandibularis, de glandula sublingualis en de glandula lacrimalis. Op basis van de uitkomsten van de verschillende functietests kan de lokalisatie van de laesie die heeft geleid tot uitval van de zenuw, soms bepaald worden.

Een aangezichtsverlamming heeft in eerste instantie functionele gevolgen die een acute behandeling noodzakelijk maakt. Vooral uitval van de musculus orbicularis oculi kan leiden tot blijvende schade ten gevolge van ontsteking van de cornea door afname van de knipperfunctie en uitval van de glandula lacrimalis met als gevolg uitdroging van het oog. Cosmetische gevolgen kunnen in combinatie met onzekerheid over het herstel tot psychische klachten leiden. Het gestoorde zelfbeeld wordt mede ingegeven door reacties van de omgeving.

De elasticiteit van de huid is bij de oudere patiënt verminderd, uitval van de zenuw zal dan ook bij oudere patiënten duidelijker zichtbaar zijn. De wang en mondhoek zullen zichtbaar uitzakken met spraakklachten (articulatie) tot gevolg. Ook het nuttigen van (vloeibaar) voedsel is dan lastig.

Terug naar boven


 

Volledige toegang? Neem nu een abonnement

Al uw relevante vakinformatie is nu gebundeld online beschikbaar tegen een gunstig tarief.

Voor Professionals

BSL Huisarts Totaal € 33,00 per maand

Meer info Bestel nu

Uw browser ondersteunt geen iframes, de login kan daarom niet getoond worden.