Skip to main content
Top

2013 | wo | Boek

Het Tandheelkundig Jaar 2013

Redacteuren: Prof. dr. J.K.M. Aps, Dr. H.S. Brand, Prof. dr. J. Duyck, Dr. R.J.J. van Es, Prof. dr. R. Jacobs, Prof. dr. A. Vissink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het tandheelkundig jaar 2013 biedt een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de tandheelkunde. Een breed scala aan onderwerpen komt aan bod, beschreven door een keur van gezaghebbende Vlaamse en Nederlandse auteurs.

Dit jaar bevat Het tandheelkundig jaar 2013 verschillende bijdragen op het gebied van restauratieve tandheelkunde, parodontologie, orthodontie en mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan juridische aspecten en het wondgenezende karakter van speeksel. En mooie en evenwichtige balans tussen praktijkgerichte bijdragen en meer diepgravende achtergrondartikelen!

Beschikbare hoofdstukken

5 De moeilijk behandelbare patiënt in de tandartspraktijk
Samenvatting
Tandartsen willen natuurlijk het liefst dat patiënten zich netjes gedragen en doen wat we van hen vragen. Mond open, goed poetsen, op tijd betalen. Ze houden er niet zo van als patiënten zich ongepast gedragen, onvoorspelbaar of onberekenbaar zijn.
A. de Jongh

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 De elektronische lengtebepaling
Samenvatting
Wanneer een wortelkanaalbehandeling voor een tand noodzakelijk is, wordt getracht het wortelkanaalstelsel chemo-mechanische te reinigen. Zo worden de infectieuze agentia, het geïnfecteerde pulpaweefsel en de smeerlaag samen met het dentinedebris dat ontstaat tijdens de kanaalpreparatie, verwijderd.
F. Calberson, Deroose
2 De apexresectie anno 2013
Samenvatting
Wanneer endodontisch behandelde gebitselementen een persisterende endodontische problematiek vertonen, heeft de tandarts, indien tandbehoud gewenst is, de keuze uit twee opties: een orthograde benadering van het probleem: de herbehandeling, of een retrograde benadering: de apexresectie. Vroeger werd in zulke gevallen veelal gekozen voor een chirurgische aanpak.
M. Meire, F. Calberson
3 Amalgaam
Samenvatting
Amalgaam wordt al sedert 1890 gebruikt. Miljoenen patiënten kregen amalgaamrestauraties voor de behandeling van cariës.
R.J.G. De Moor
4 Is er nog plaats voor de stalen kroon?
Samenvatting
Al meer dan veertig jaar worden in de kindertandheelkunde stalen kronen gebruikt. In de jaren zeventig en begin jaren tachtig werden ze algemeen gebruikt.
L.C. Martens
5 De moeilijk behandelbare patiënt in de tandartspraktijk
Samenvatting
Tandartsen willen natuurlijk het liefst dat patiënten zich netjes gedragen en doen wat we van hen vragen. Mond open, goed poetsen, op tijd betalen. Ze houden er niet zo van als patiënten zich ongepast gedragen, onvoorspelbaar of onberekenbaar zijn.
A. de Jongh
6 Sedatie met lachgas in de tandheelkundige praktijk; veilig en doeltreffend voor de kwetsbare patiënt
Samenvatting
De toepassing van lachgas in de medische wereld kent een lange en bewogen geschiedenis van ruim 150 jaar. Lachgas is een gasanestheticum in tegenstelling tot de dampvormige anesthetica zoals ether, chloroform, halothaan, enfluraan.
E.C.M. Bouvy-Berends
7 Pijn gedurende de orthodontische behandeling: een onderschat probleem?
Samenvatting
Pijn komt relatief frequent voor gedurende de orthodontische behandeling. Zo werd aangetoond dat tot 95% van de patiënten pijn ervaart gedurende hun behandeling (Bergius et al., 2000). Desondanks zijn er weinig onderzoeken beschikbaar die de oorzaken, prevalentie en gevolgen hiervan analyseren.
S. Poelmans, G. Willems
8 Herkenning en behandeling van maligne huidtumoren in het aangezicht
Samenvatting
De meeste kwaadaardige huidtumoren ontstaan uit de opperhuid of epidermis, waarin ook de melanocyten liggen. Drie vormen van huidkanker domineren daarom alle andere: het basaalcelcarcinoom (71%), het plaveiselcelcarcinoom (16%) en het maligne melanoom (11%).
S. Bolouri, R.J.J. van Es
9 Fysionomie, deel 1
Samenvatting
De betekenis van ‘fysionomie’ is: gelaatsuitdrukking, gelaatstrekken, gelaat, uiterlijk voorkomen, aangezicht, gelaatkunde. Het woord is afkomstig uit het Grieks: fusis = natuur en gnome = kennis.
M.S.M. Muradin
10 Fysionomie deel 2
Samenvatting
De maxillaosteotomie volgens Le Fort I, wordt sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw veelvuldig gebruikt om opvallende dentofaciale afwijkingen te corrigeren.
M.S.M. Muradin
11 Dysmorfologie: herkennen van afwijkingen van gezicht en mondholte door de tandarts
Samenvatting
Praktiserend tandartsen houden zich beroepsmatig bezig met de pathologie van een van de belangrijkste organen in het gezicht: de mond. Hoewel belangrijk, is de mond vaak het enige orgaan waar alle aandacht van de tandarts naartoe gaat.
N.G. Janssen
12 De Triple Test: Het K.U.Leuven-protocol voor leeftijdschattingen van nietbegeleide minderjarige vluchtelingen
Samenvatting
Forensische tandheelkunde wordt zowel bij het grote publiek als binnen de tandheelkundige professie vooral gerelateerd aan identificatieopdrachten. Toch worden forensisch odontologen het meest frequent geraadpleegd in het kader van leeftijdonderzoeken.
P. Thevissen, G. Willems
13 Spraak- en taalstoornissen
Samenvatting
Een pasgeboren kind spreekt nog niet en dat wordt ook niet verwacht. Het ‘onmondige’ kind wordt vertroeteld en toegesproken. Ouders accepteren volkomen dat hun kind het centrum van zijn eigen wereld is. Een zesjarige basisschoolleerling is al volledig ‘mondig’ geworden.
S.M. Goorhuis-Brouwer, A.L. Keegstra
14 Hoog risico op zenuwletsel bij verwijdering van een M3 inferior? Kies voor een coronectomie
Samenvatting
Zoals alle medische handelingen gaan ook chirurgische ingrepen gepaard met onbedoelde bijwerkingen. Bij verwijdering van verstandskiezen zijn bekende complicaties, in afnemende frequentie: alveolitis, nabloeding, nervusletsel van de nervus mandibularistakken, lokale wondinfectie, halslogeabces, mandibulafractuur en overlijden.
T.C.T. van Riet, R.J.J. van Es
15 Waarom we onze wonden likken: speeksel en wondgenezing
Samenvatting
De mond is een kwetsbaar orgaan, waarvan de zachte weefsels voortdurend blootstaan aan allerlei mechanische en chemische stress. De epitheellaag, die de orale mucosa bedekt, biedt zelf slechts weinig bescherming. Voor een goede bescherming is de aanwezigheid van een speekselfilm op de orale mucosa essentieel.
E.C.I. Veerman, H.S. Brand, M.J. Oudhoff
16 Orale biofilms
Samenvatting
Bacteriën in de mondholte leven voor het grootste gedeelte georganiseerd in biofilms. Biofilms worden gedefinieerd als gestructureerde samenlevingen waarin bacteriën zijn ingebed in een geleiachtige matrix van polysacchariden en zijn aangehecht aan een oppervlak.
V. Zijnge
17 Reumatoïde artritis en parodontitis
Samenvatting
De gedachte dat er een relatie bestaat tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid is al eeuwen oud. De afgelopen jaren is in onderzoek aangetoond dat er daadwerkelijk een mogelijke relatie bestaat tussen parodontitis en bepaalde systemische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus en reumatoïde artritis.
M.J. de Smit, E. Brouwer, J. Westra, W. Nesse, A. Vissink, A.J. van Winkelhoff
18 Erfelijke factoren bij het ontstaan van parodontitis
Samenvatting
Parodontitis is een multifactoriële ziekte. Dit betekent dat bij het ontstaan van parodontitis multipele factoren een rol spelen, namelijk omgevings- en erfelijke factoren, en levensstijl. Verworven risicofactoren voor parodontitis zijn onder andere bacteriën in de tandplaque, roken, voeding, hormonale veranderingen bij vrouwen (bijvoorbeeld tijdens zwangerschap), stress, geneesmiddelgebruik en systemische aandoeningen zoals diabetes.
G.L. Torres de Heens
19 De rol van humaan papillomavirussen bij mond- en keelkanker
Samenvatting
Bij volwassenen is er in weefsels een evenwicht tussen celdeling en celdood, tussen proliferatie en apoptose. Tijdens het proces van celdeling doorloopt de cel een aantal fasen, de celcyclus genoemd (afbeelding 19.1).
F. van Voorst van Beest-Farshadpour, R.J.J. van Es
20 Voorbehouden handelingen in Nederland en België
Samenvatting
In Nederland heeft de invoering van de Wet BIG in 1997 voor een omslag gezorgd in de wetgeving van de gezondheidzorg. Het opheffen van het monopolie van artsen om de geneeskunde te mogen uitvoeren, heeft de manier van organiseren van de zorg op vele vlakken gewijzigd.
S.T.P. Hiep
Nawerk
Meer informatie
Titel
Het Tandheelkundig Jaar 2013
Redacteuren
Prof. dr. J.K.M. Aps
Dr. H.S. Brand
Prof. dr. J. Duyck
Dr. R.J.J. van Es
Prof. dr. R. Jacobs
Prof. dr. A. Vissink
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9092-2
Print ISBN
978-90-313-9091-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9092-2