Skip to main content
Top

2009 | wo | Boek

Digitale mondfotografie

Een praktische handleiding

Auteur: Daan van Oort

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In deze tijd van ferme concurrentie en een roep om transparantie zullen tandartspraktijken steeds beter moeten tonen wat ze kunnen. Daarbij kan mondfotografie een belangrijke rol spelen. Beeldmateriaal kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Goede mondfoto's maken intercollegiaal contact een stuk gemakkelijker. Daarnaast zijn ze een goed hulpmiddel in de communicatie tussen tandarts en patiënt. Beeldmateriaal kan ook prima worden gebruikt voor presentaties, marketing en het documenteren van patiëntbehandelingen. Tot slot kan met foto's het eigen werk worden gecontroleerd. Fotografie gaat dus steeds vaker een vast onderdeel van de behandeling worden. Het is daarbij uiteraard belangrijk om duidelijke, goed bruikbare foto's te maken.In Mondfotografie worden de technische principes van fotografie gecombineerd met specialistische kennis op het gebied van tandheelkunde. Belangrijke voorwaarden voor een goede foto zijn een goede camera, kwaliteitsobjectieven, prima flitsapparatuur en een geschikt fotobewerkingsprogramma. Daarnaast wordt de kwaliteit van de foto vooral bepaald door de fotograaf zelf. In dit boek worden alle mogelijkheden van het gebruik van fotoapparatuur verduidelijkt. Er worden adviezen gegeven voor het maken van goede en duidelijke mondfoto's. Aan bod komen hoofdstukken over materiaal, instellingen, fotograferen en bewerken op de computer.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Inleiding
Samenvatting
Werken met een digitale spiegelreflexcamera in de tandheelkunde vergt de nodige oefening. Daarna moet de camera een apparaat worden waarmee steeds sneller en gemakkelijker de juiste foto’s worden gemaakt. Het is belangrijk dat in de behandelkamer de camera net zo vertrouwd wordt als een handstuk of een afzuiger. Het beste resultaat wordt bereikt door de werkwijze te standaardiseren.
Daan van Oort
2 Materiaal
Samenvatting
Beginnen met fotograferen is een grote stap. Alleen de aanschaf van een camera en de benodigde accessoires is al een hele onderneming. Het is een dusdanig specialistisch onderwerp dat veel winkels en (dentale) leveranciers niet precies op de hoogte zijn van wat nodig is, zeker niet voor mondfotografie. Goede mondfotografie begint met de juiste apparatuur. Waar moet u op letten bij de aanschaf? Daar gaat dit hoofdstuk over.
Daan van Oort
3 Instellingen
Samenvatting
Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende merken camera’s verschilt, is het lastig om algemene richtlijnen te geven. Als de richtlijnen niet opgaan voor de gebruikte camera, kan het beste het instructieboekje worden geraadpleegd. De plaats van het instellingsknopje, de draaischijf of de knoppencombinatie voor de instelling moet daarin gevonden kunnen worden. Door de manueel knop (M) te kiezen is het mogelijk de camera naar eigen inzicht in te stellen (afbeelding 3.1). Menu’s die eerder niet toegankelijk waren, zijn dan wel te selecteren. In eerste instantie lijkt daardoor alles nog ingewikkelder te worden. Het mooie is echter dat als een camera eenmaal goed is ingesteld, alleen nog maar het diafragma (f) hoeft te worden aangepast voor portretfoto’s of mondfotografie.
Daan van Oort
4 Fotograferen
Samenvatting
Na veel informatie over de camera en de instellingen komt nu eindelijk het fotograferen zelf aan de orde. De camera is goed ingesteld en de hulpmiddelen liggen klaar. Het is aan te bevelen de foto’s in een vaste volgorde te maken. Tandartsen, kaakchirurgen, tandtechnici of orthodontisten willen allemaal foto’s als geheugensteun of voor een analyse. Het is dus van belang na te gaan welke foto’s gewenst zijn en waarvoor u ze gaat gebruiken.
Daan van Oort
5 Bewerken op de computer
Samenvatting
De opnamen zijn gemaakt en zien er goed uit. Maar ze staan nog op het opslagmedium in de camera, bijvoorbeeld op een SDHC-kaart, een Memory Stick of op een geheugenkaart (CompactFlash of SD-kaart). De data van het opslagmedium moeten worden overgezet op de computer. Ze moeten veilig worden opgeslagen en er moet een back-up worden gemaakt. Sommige foto’s zullen ook moeten worden bewerkt. Foto’s die met een mondspiegel zijn gemaakt, moeten bijvoorbeeld worden gespiegeld. Veel foto’s kunnen met een beeldbewerkingsprogramma nog worden verbeterd. De verschillende programma’s op dat gebied worden steeds beter en uitgebreider. In dit boek is gekozen voor het programma Photoshop®, een zeer uitgebreid programma met duizenden mogelijkheden. Aan de hand van dit programma wordt uitleg gegeven over het aanpassen en verbeteren van mondfoto’s.
Daan van Oort
Nawerk
Meer informatie
Titel
Digitale mondfotografie
Auteur
Daan van Oort
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6876-1
Print ISBN
978-90-313-6875-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6876-1