Header

BSL, Bohn Stafleu van Loghum

Main content

16 Voeding en diëtetiek

H.S.A. Heymans, M.E. Dijsselhof

Inhoudsopgave

  • 16.1 Inleiding
  • 16.2 Voeding van de gezonde zuigeling
  • 16.3 Volledige kunstmatige zuigelingenvoeding
  • 16.4 Bijvoeding
  • 16.5 Bijzondere kunstmatige zuigelingenvoeding
  • 16.6 Voeding voor te vroeg geborenen
  • 16.7 Richtlijnen goede voeding
  • 16.8 (Semi-)elementaire voeding
  • 16.9 Sondevoeding
  • 16.10 Parenterale voeding
  • 16.11 Nutritional assessment

16.1 Inleiding

Voeding speelt niet alleen een rol bij de normale groei en ontwikkeling, maar vormt tevens een van de belangrijkste sleutels voor herstel, vooral bij aandoeningen op de kinderleeftijd. Bij de zuigeling speelt voeding een rol bij de ontwikkeling van de belangrijke binding met de ouder(s). Borstvoeding moet worden beschouwd als de natuurlijke voeding voor de zuigeling, waarvan de samenstelling volledig is afgestemd op de normale behoeften van het zich ontwikkelende kind. Het is echter mogelijk dat door de eeuwen heen sociaal-culturele factoren, met daaruit voortkomende gevolgen voor onze leef- en eetgewoonten, van invloed zijn geweest op de samenstelling van de borstvoeding. Wellicht kan hierin een verklaring worden gevonden voor de huidige aanbeveling om aan volledig borstgevoede kinderen bepaalde belangrijke nutriënten toe te dienen, zoals vitamine D en K. Door voeding wordt het zich ontwikkelende organisme blootgesteld aan een grote variëteit van natuurlijke en kunstmatige stoffen waarmee het lichaam, vooral het maag-darmkanaal en immuunsysteem – eigenlijk het gehele metabolisme – moet leren omgaan. Stoornissen in de verwerking van voedingsmiddelen kunnen aanleiding geven tot ziekteverschijnselen waarbij veel verschillende orgaansystemen betrokken kunnen zijn. Maar ook voedingsdeficiënties kunnen meer specifieke consequenties hebben die, afhankelijk van de aard van het tekort, aanleiding kunnen geven tot zogenoemde deficiëntieziekten.

Bij het herstel van en de prognose voor acute en chronische ziekten op de kinderleeftijd speelt voeding een rol, maar voeding blijkt ook van grote invloed te zijn voor de gezondheid op lange termijn. In veel epidemiologische studies is in de afgelopen jaren de relatie aangetoond tussen voeding en voedingsgewoonten en het ontstaan van belangrijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hypertensie en maligniteiten. Een voedingsadvies vandaag de dag dient zich dan ook niet te beperken tot het voorschrijven van de nodige bouwstoffen voor groei en ter voorkoming van deficiënties, maar dient zich vooral ook te richten op de ontwikkeling van gezonde voedingsgewoonten die het kind de kans geven op een gezond volwassen leven.

Terug naar boven


 

Volledige toegang? Neem nu een abonnement

Al uw relevante vakinformatie is nu gebundeld online beschikbaar tegen een gunstig tarief.

Voor Studenten

BSL Academy Geneeskunde € 16,50 € 10,75 per maand

Meer info Bestel nu

Voor Professionals

BSL Huisarts Totaal € 33,00 per maand

Meer info Bestel nu

Uw browser ondersteunt geen iframes, de login kan daarom niet getoond worden.

Functional blocks

Uw browser ondersteunt geen iframes, de login kan daarom niet getoond worden.