Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

10. De huid

Auteur : Drs. J.J. de Morree

Gepubliceerd in: Dynamiek van het menselijk bindweefsel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting hoofdstuk 10

De huid is voor iedereen het meest zichtbare stukje van de eigen anatomie. De bouw en functies van de huid als geheel en van de verschillende lagen (epidermis, dermis en hypodermis) staan in dit hoofdstuk centraal. De huid zorgt voor gevoel, tast, regelt de lichaamstemperatuur en vormt een barrière. De reizende keratinocyten en melanocyten en de signalerende cellen van Langerhans vervullen daarbij diverse taken. De talg- en zweetklieren zijn een substantieel element van de huid.
Helaas kan er met de huid ook van alles misgaan, met als gevolg ziekten als psoriasis of problemen met de pigmentatie. Maar de mens kan ook zelf schuld hebben aan huidproblemen, bijvoorbeeld door overmatig zonnebaden of het (ondeskundig) laten aanbrengen van tatoeages of andere lichaamsversierselen.
De achtergronden, risicofactoren en gevolgen (voor de huid) van veelvoorkomende ziekten als obesitas en decubitus worden besproken. Zeer ingrijpend zijn eczeem, brandwonden, littekencontracturen en het complex regionaal pijnsyndroom. Ook op deze aandoeningen wordt ingegaan . Daarbij is een prominente plek toebedeeld aan het proces van wondgenezing van de huid en de mogelijke behandelingen die men kan toepassen.
Metagegevens
Titel
De huid
Auteur
Drs. J.J. de Morree
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0453-0_10