Skip to main content
Top

2009 | hbo | Boek

Leven met ADHD

Auteurs: Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

OmschrijvingTot voor kort werd ADHD voornamelijk als een aandoening bij kinderen beschouwd. Ook volwassenen kampen met ADHD. Het is een stoornis waarmee je geboren wordt, dat niet zomaar overgaat bij het ouder worden. ADHD kenmerkt zich door aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Deze kenmerken uiten zich bij iedereen anders en er zijn daarom verschillende typen ADHD. Voor mensen met deze aandoening is het filteren van informatie en het remmen van gedrag moeilijk. Ze lopen hierdoor in nhet dagelijks leven tegen veel problemen aan.In Leven met ADHD geven Maura Beenackers, Fiona Kat en Willemijn ter Brugge antwoord op vragen als: Wat er is met mij aan de hand? Wat betekent ADHD voor mij en mijn omgeving? En: Wat kan ik er zelf aan doen? De auteurs geven praktische tips en bruikbare adviezen over het veranderen van leefgewoonten en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ook de diverse behandelmogelijkheden binnen de GGZ komen aan bod.De auteurs geven praktische tips en bruikbare adviezen over het veranderen van leefgewoonten en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Ook de diverse behandelmogelijkheden binnen de GGZ komen aan bod.Leven met ADHD is bedoeld voor mensen met ADHD en hun directe omgeving. Het boek is tevens bruikbaar in de hulpverlening: voor psychologen, psychotherapeuten, huisartsen en maatschappelijk werkers die mensen met ADHD behandelen of begeleiden.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
ADHD staat voor ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ oftewel ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’. Het bekendste beeld van iemand met ADHD is dat van een druk, impulsief en onhandelbaar jongetje, een ‘stuiterbal’ die niet te handhaven is. Vroeger dacht men dat kinderen er vanzelf overheen groeiden in de puberteit. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat dit niet zo is: zo’n 30 tot 60 % van de kinderen houdt op volwassen leeftijd klachten. In dit boek beschrijven we de wereld van volwassenen met ADHD.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Abstract
De oorzaak van ADHD is nog niet helemaal bekend. Er wordt veel onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat de hersenen van kinderen en volwassenen met ADHD anders werken dan die van mensen zonder ADHD. Wat de biologische basis precies is, weet men nog niet. Wel is bekend dat het om de voorste delen van de hersenen gaat, ook wel de frontale hersengebieden genoemd.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
3. Wat staat me te wachten?
Abstract
ADHD is een stoornis waar je mee geboren wordt en waar je de rest van je leven last van kunt hebben. Zoals in hoofdstuk 1 gezegd werd, houdt 30 tot 60% van de kinderen klachten als ze volwassen zijn. Sommige mensen hebben meer klachten dan anderen. Het beloop kan sterk variëren en hangt af van een aantal factoren.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
4. Wat betekent ADHD voor mij en mijn omgeving?
Abstract
ADHD kan veel invloed hebben op je leven. Hoeveel invloed verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen met ADHD hebben er helemaal niet zo veel last van. Ze hebben ouders of een partner die veel regelt, zoals de administratie en de financiën. Pas als die belangrijke ander wegvalt (bij het op kamers gaan wonen of door een scheiding) komen ze erachter dat het afhandelen van dagelijkse taken best veel overzicht en planning vergt.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
5. Wat kan ik er zelf aan doen?
Abstract
Na alle voorgaande informatie denk je misschien: dat herken ik allemaal. Ga dan naar de huisarts voor een verwijzing naar een instantie bij jou in de buurt. Als je ADHD hebt is behandeling in de vorm van medicatie, coaching of psychotherapie vaak nuttig en ook noodzakelijk (zie hoofdstuk 6). Maar daarnaast kun je zelf ook een aantal dingen doen. Zoals een astmapatiënt zich beter voelt wanneer hij rokerige ruimtes mijdt, zijn er factoren waar je als ADHD’er rekening mee kunt houden. Door het veranderen van een aantal leefgewoonten en het aanleren van nieuwe vaardigheden kun je ervoor zorgen dat je minder last hebt van ADHD-symptomen.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
6. Welke behandelingen bestaan er?
Abstract
Vaak is het horen van de diagnose ADHD een opluchting. Natuurlijk is het niet leuk wanneer je ‘iets’ hebt, maar het kan ook zekerheid geven na jarenlang getob en getwijfel. ‘Het’ heeft een naam! Eindelijk krijg je de bevestiging dat je niet gek bent, maar dat er wel degelijk wat aan de hand is. Ook geeft de diagnose vaak hoop omdat ADHD goed te behandelen is en er dus een uitweg is uit de chaos.
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
7. Adressen en literatuur
Abstract
Impuls, vereniging voor volwassenen met ADHD en aanverwante stoornissen
Fiona Kat, Maura Beenackers, Willemijn ter Brugge
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met ADHD
Auteurs
Fiona Kat
Maura Beenackers
Willemijn ter Brugge
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6925-6
Print ISBN
978-90-313-6924-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6925-6