Skip to main content
Top

2005 | hbo | Boek

Anatomie van de beweging

Inleiding in de bouw van het bewegingsapparaat

Auteur: Blandine Calais-Germain

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Anatomie is een studiegebied dat niet slechts voorbehouden is aan enkele specialisten, maar ook interessant is voor degenen die zich in beroep of sport bewust met beweging bezighouden. De auteur behandelt in dit boek op een speelse manier de botten, gewrichten en spieren in relatie tot bewegen. Het bijzondere aan deze uitgave is dat de meer dan 1000 afbeeldingen de rode draad vormen. Daarmee nodigt het boek uit tot studie van de anatomie. Er is gekozen voor een goede mengvorm van de Nederlandse en de officiële terminologie (Terminologia Anatomia).

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Abstract
Het is moeilijk om bewegingen te beschrijven, omdat er in velerlei richtingen bewogen kan worden en omdat er bij een beweging vaak meer dan één gewricht betrokken is.
Blandine Calais-Germain
2. De romp
Abstract
De romp is het centrale deel van het lichaam. In dit boek zullen we alleen ingaan op het aspect van de romp als deel van het bewegingsapparaat en niet op de interne organen. De wervelkolom (columna vertebralis) heeft zowel een bewegingsfunctie als een beschermende functie.
Blandine Calais-Germain
3. De schoudergordel
Abstract
De schoudergordel bestaat uit verschillende anatomische en functionele gewrichten die ervoor zorgen dat de arm aan de thorax bevestigd is. De schoudergordel heeft twee belangrijke functies
Blandine Calais-Germain
4. De elleboog
Abstract
De elleboog (art. cubiti) is een gewricht met twee functies.
Blandine Calais-Germain
5. De pols en de hand
Abstract
Aan het uiteinde van de bovenste extremiteit is een ‘werktuig’ met zeer veel mogelijkheden te vinden: de hand.
Blandine Calais-Germain
6. Het heupgewricht en de knie
Abstract
Het heupgewricht (art. coxae) is het meest proximale gewricht van de onderste extremiteit en verbindt het bovenbeen (femur) met het bekken (pelvis). Het is moeilijk te palperen, omdat het bedekt wordt door dikke spierlagen. De stabiliteit van dit gewricht en de kracht van de spieren zijn van groot belang voor het kunnen staan en lopen.
Blandine Calais-Germain
7. De enkel en de voet
Abstract
Dit vereist tegelijkertijd stevigheid en buigzaamheid. De voet heeft niet minder dan 26 botten (zeer verschillend qua grootte en vorm), 31 gewrichten en 20 korte voetspieren. Voetproblemen en afwijkingen komen regelmatig voor als gevolg van de mechanische belasting van de voet door het lichaamsgewicht, harde ondergrond en slecht schoeisel.
Blandine Calais-Germain
Nawerk
Meer informatie
Titel
Anatomie van de beweging
Auteur
Blandine Calais-Germain
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6868-6
Print ISBN
978-90-313-4508-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6868-6