Skip to main content
Top

2006 | hbo | Boek

Leven met een alcoholprobleem

Auteurs: Jolien Fox, Mieke Zinn

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Veel drinken is zelden alleen maar lekker en gezellig. Het kan leiden tot flink wat last – voor jezelf en voor anderen. Regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinken kan je leven behoorlijk ontwrichten. Hoe langer je regelmatig drinkt, des te meer problemen zich kunnen ontwikkelen. Wie echter een (dreigend) alcoholprobleem tijdig onderkent, heeft nog volop mogelijkheden om het alcoholgebruik te veranderen.Het werken aan een alcoholprobleem kan soms een hele worsteling zijn. Mensen die besluiten hun probleem te lijf te gaan, komen echter vaak sterker en prettiger in het leven te staan en beleven meer plezier aan hun bezigheden en contacten. Dit zelfhulpboek biedt handige tips en nuttige suggesties voor iedereen die zijn alcoholprobleem wil aanpakken, maar niet goed weet hoe te beginnen.Leven met een alcoholprobleem verschijnt in de reeks Van A tot ggZ.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
Mensen die merken dat ze problemen hebben met het onder controle houden van hun alcoholgebruik, praten er, meestal uit schaamte, liever niet over. Soms maken ze zich zorgen over hun alcoholgebruik, maar aan de andere kant vinden ze dat het ook ‘wel meevalt’. Ze kunnen heus wel eens een dag zonder alcohol.
Jolien Fox, Mieke Zinn
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Abstract
Wanneer je een alcoholprobleem hebt, kan de vraag waarom je alcoholgebruik uit de hand is gelopen je bezighouden.
Jolien Fox, Mieke Zinn
3. Wat staat me te wachten?
Abstract
Van gewoon af en toe een glaasje alcohol drinken krijgt niemand last. Problemen ontstaan pas als er langere tijd regelmatig te veel gedronken wordt en je het gevoel hebt er niet meer buiten te kunnen. De overgang van gezelligheidsdrinker naar probleemdrinker gaat vaak geleidelijk, zonder dat je je ervan bewust bent. Dat komt omdat je, als je drinkt, je bezigheden en leefstijl aanpast. Je doet minder of andere dingen. Je geeft hobby’s en sportactiviteiten op of stelt ze uit. Je gaat met andere mensen om dan voorheen: mensen die niet of weinig drinken en commentaar hebben op je alcoholgebruik ga je uit de weg. Je zoekt liever het gezelschap van mensen die drinken, net als jij. Dat kan vaak lang ongemerkt doorgaan. Maar dikwijls komt er een moment dat je je bewust wordt dat je leven veranderd is. Dat je je minder gelukkig of eenzaam voelt. Veelal gebeurt dat wanneer je belangrijke personen dreigt te verliezen. Bijvoorbeeld wanneer je partner of je werkgever je de wacht aanzegt. Of als de dokter je lichamelijke klachten aan alcoholgebruik toeschrijft. Op zo’n moment overwegen mensen hun drinkpatroon te veranderen.
Jolien Fox, Mieke Zinn
4. Wat betekent een en ander voor mijn omgeving?
Abstract
Zowel de probleemdrinker als de omgeving willen graag dat het drinken verandert. Het drinken heeft voor alle betrokkenen nare gevolgen. Partner en gezin passen ongewild hun levenswijze aan. Ze houden veel rekening met het alcoholprobleem.
Jolien Fox, Mieke Zinn
5. Welke behandelingen bestaan er?
Abstract
Door de jaren heen hebben verschillende opvattingen bestaan over problematisch middelengebruik. Meestal werden die ingegeven door geloof of heersende moraal.
Jolien Fox, Mieke Zinn
6. Hoe kan ik de draad weer oppakken?
Abstract
Alcohol blijft verleidelijk gedurende je hele leven. Op momenten dat je de gewoonte had om alcohol te drinken of wanneer in een gezelschap wordt gedronken, blijft de verleiding om mee te doen en meer te drinken dan je je van tevoren had voorgenomen bestaan. Alcohol blijft de eigenschap houden lekker en gezellig te zijn.
Jolien Fox, Mieke Zinn
7. Adressen en literatuur
Abstract
Landelijke Alcohol Infolijn
Jolien Fox, Mieke Zinn
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met een alcoholprobleem
Auteurs
Jolien Fox
Mieke Zinn
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6435-0
Print ISBN
978-90-313-4393-5
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6435-0