Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijzijn XL 5/2013

01-05-2013 | Verpleegtechnische Vaardigheden

Klinische voeding

Auteurs: C.F. Jonkers-Schuitema, T.A.J. Tas

Gepubliceerd in: Bijzijn XL | Uitgave 5/2013

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Klinische voeding is voeding voor zieke mensen die niet via de gebruikelijke weg, de mond, gevoed kunnen worden. Klinische voeding wordt op kunstmatige wijze toegediend via een voedingssonde, voedingsfistel of via een directe toegang (infuus) in de bloedbaan. Het doel is het stimuleren van het metabolisme door optimalere voedingsinname, waardoor complicaties van ziekte en behandeling worden beperkt of voorkomen. Het vaststellen van de behoefte aan voedingsstoffen en de wijze van evaluatie worden besproken. De verschillende wegen voor toediening van klinische voeding komen aan de orde, evenals de complicaties die kunnen optreden.
Metagegevens
Titel
Klinische voeding
Auteurs
C.F. Jonkers-Schuitema
T.A.J. Tas
Publicatiedatum
01-05-2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijzijn XL / Uitgave 5/2013
Print ISSN: 2211-6524
Elektronisch ISSN: 2213-4565
DOI
https://doi.org/10.1007/s12632-013-0067-5

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Bijzijn XL 5/2013 Naar de uitgave

Evidence Based Practice

Implementatie van EBP

Media

Media

Ziektebeelden En Symptomen

Mammacarcinoom

Nieuws > Vak En Wetenschap

iPad helpt bij hechting moeder en baby