Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

14 Illusies, wanen en hallucinaties; leven in een andere werkelijkheid

Auteur : Bas Reedijk

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Oudere mensen hebben vaker dan anderen last van illusies, hallucinaties en wanen. Daarbij past dat zij zich gedragen alsof ze in de war zijn en vooral ’s nachts vaak onrustig zijn. Zij horen en zien allerlei dingen die hun omgeving niet ziet en beoordelen de werkelijkheid niet zoals hun omgeving die beoordeelt. Zij kunnen last hebben van illusies én hallucinaties én wanen tegelijk.
Literatuur
go back to reference Meer, C.R. van der & Gaag, M. van der (1988). Psychiatrische en psychologische kijk op stemmen horen. Hoe komt het, wat is het en wat is er aan te doen? In: M. Romme, A. Escher & V. Habets (red.), Omgaan met stemmen horen. Maastricht: Rijksuniversiteit Limburg, Vakgroep Sociale Psychiatrie. Uitstekend, bondig overzicht van wat hallucineren betekent en hoe het ontstaat. Meer, C.R. van der & Gaag, M. van der (1988). Psychiatrische en psychologische kijk op stemmen horen. Hoe komt het, wat is het en wat is er aan te doen? In: M. Romme, A. Escher & V. Habets (red.), Omgaan met stemmen horen. Maastricht: Rijksuniversiteit Limburg, Vakgroep Sociale Psychiatrie. Uitstekend, bondig overzicht van wat hallucineren betekent en hoe het ontstaat.
go back to reference Weijde, B. (1994). Onder het ijs. Amsterdam: Van Oorschot. Dagboek van een man die zijn verbijsterende ervaringen vertelt. Het geeft een goed beeld van de angstaanjagende vervreemding die psychotische mensen aan den lijve ervaren. Mensen die hun verstand verliezen maken waarschijnlijk ook zulke dingen mee. Weijde, B. (1994). Onder het ijs. Amsterdam: Van Oorschot. Dagboek van een man die zijn verbijsterende ervaringen vertelt. Het geeft een goed beeld van de angstaanjagende vervreemding die psychotische mensen aan den lijve ervaren. Mensen die hun verstand verliezen maken waarschijnlijk ook zulke dingen mee.
Metagegevens
Titel
14 Illusies, wanen en hallucinaties; leven in een andere werkelijkheid
Auteur
Bas Reedijk
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_14