Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2012

01-12-2012 | Spectrum

Het opleiden van toekomstige verloskundigen: balanceren tussen ‘oud’ en ‘nieuw’…

Auteur: Evelien van Limbeek

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 8/2012

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de Nederlandse gezondheidszorg neemt de eerstelijns verloskundige sinds jaar en dag een bijzondere positie in. In 1865 zijn de bevoegdheden bij wet vastgelegd en bestaat het domein uit werkzaamheden rondom het normale aspect van zwangerschap, baring en kraambed. 1 De verloskundige speelt een essentiële rol in de begeleiding en risicoselectie van zwangeren. Toch heeft deze unieke positie altijd tot discussie geleid, 2 vooral omdat ‘normale zwangerschap en baring’ geen stabiel begrip is. Wat ‘normaal’ was anno 1865, is al lang niet meer ‘normaal’ in 2012.
Ook de huidige berichtgeving rondom perinatale sterfte in Nederland in vergelijking met andere Europese landen laat de rol van de eerstelijns verloskundige niet ongemoeid. En dat kan goed zijn! In het streven naar optimalisering van de verloskundige zorg is herbezinning op alle fronten op zijn plaats.
Dit betekent niet dat we het kind met het badwater moeten weggooien. Bij het opleiden van de ‘verloskundige van de toekomst’ is het vinden van een goede balans tussen wat we altijd al deden, wat keer op keer waardevol is gebleken en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van organisatie van zorg, preventie en screening, noodzakelijk. Welke ‘oude’ competenties verdienen een herwaardering en een prominentere plek binnen de opleidingen en welke ‘nieuwe’ zijn in de toekomst onontbeerlijk?
Voetnoten
1
a CenteringPregnancy is een vorm van verloskundige zorg waarbij acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur verloskundige groepszorg krijgen aangeboden. Meer info: www.​tno.​nl/​centeringpregnan​cy.
 
Literatuur
1.
go back to reference Wet regelende de uitoefening van de geneeskunst. Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. 1865. Wet regelende de uitoefening van de geneeskunst. Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. 1865.
2.
go back to reference Amelink-Verburg MP. The role of primary care midwives in the Netherlands: Evaluation of midwifery care in the Dutch maternity care system: a descriptive study. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2011. Amelink-Verburg MP. The role of primary care midwives in the Netherlands: Evaluation of midwifery care in the Dutch maternity care system: a descriptive study. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam, 2011.
3.
go back to reference Eijndhoven T van, Entken E. Integrale zorg en de cliënt centraal. Tijdschr Verloskundigen 2012;JAARGANG:37-9. Eijndhoven T van, Entken E. Integrale zorg en de cliënt centraal. Tijdschr Verloskundigen 2012;JAARGANG:37-9.
4.
go back to reference KNOV. Nieuwe balans in de verloskundige zorg: Werken aan een goed begin is investeren voor het leven. Utrecht: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, 2012, p 4. KNOV. Nieuwe balans in de verloskundige zorg: Werken aan een goed begin is investeren voor het leven. Utrecht: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, 2012, p 4.
5.
go back to reference Aalhuizen I, Rijnders M. CenteringPregnancy, een nieuwe inspirerende vorm van verloskundige zorg! Tijdschr Verloskundigen 2012;01:48. Aalhuizen I, Rijnders M. CenteringPregnancy, een nieuwe inspirerende vorm van verloskundige zorg! Tijdschr Verloskundigen 2012;01:48.
6.
go back to reference Manant A, Dodgson JE. CenteringPregnancy: An IntegrativeLiteratur Review. J Midwifery Women’s Health 2011;56:94-102.CrossRef Manant A, Dodgson JE. CenteringPregnancy: An IntegrativeLiteratur Review. J Midwifery Women’s Health 2011;56:94-102.CrossRef
Metagegevens
Titel
Het opleiden van toekomstige verloskundigen: balanceren tussen ‘oud’ en ‘nieuw’…
Auteur
Evelien van Limbeek
Publicatiedatum
01-12-2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 8/2012
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-012-0154-1

Andere artikelen Uitgave 8/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2012 Naar de uitgave