Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. Dysfagie en gastro-oesofageale refluxziekte

Auteurs : Dr. E.C. Klinkenberg-Knol, dr. C.J.M. Böhmer-Morré, drs. B. van Pinxteren

Gepubliceerd in: Het gastro-enterologie formularium

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Dysfagie is de sensatie dat de passage van vaste of vloeibare stoffen door de keel of de slokdarm wordt gehinderd. Dit kan variëren van een lichte belemmering of vertraging in de passage tot volledig vastzitten van de voedselbolus. Bij dysfagie onderscheiden we orofaryngeale dysfagie , veroorzaakt door afwijkingen aan het neuromusculaire systeem van mond, keel en bovenste slokdarmsfincter, en oesofageale dysfagie , veroorzaakt door afwijkingen in de gladde spieren van de slokdarm. Dysfagie, ofwel passageklachten, wijst meestal op een organische disfunctie en moet niet worden verward met globus , wat de sensatie is van een brokgevoel in de keel, meestal verminderend bij slikken. De diagnose globus kan slechts worden gesteld nadat organische pathologie is uitgesloten; het kan echter wel door gastro-oesofageale reflux worden veroorzaakt.
Metagegevens
Titel
Dysfagie en gastro-oesofageale refluxziekte
Auteurs
Dr. E.C. Klinkenberg-Knol
dr. C.J.M. Böhmer-Morré
drs. B. van Pinxteren
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8507-2_3