Skip to main content
Top

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Reanimatie

Auteurs : Prof.dr. A.B. van Vugt, Dr. J.M.T. Draaisma, Drs. J.E. Luijten, Drs. W. de Vries, W. Gruiters, Drs. B. Heerschop

Gepubliceerd in: Eerste hulp

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zuurstof is van levensbelang. Het lichaam levert via het bloed zuurstof aan alle organen. Als het hart stopt met pompen, valt de bloedcirculatie in het lichaam stil. Hierdoor ontstaat in allerlei vitale organen een tekort aan zuurstof.
De hersenen zijn bijzonder gevoelig voor een zuurstoftekort. Daarom moet je bij slachtoffers met een hartstilstand (circulatiestilstand) zo snel mogelijk starten met de reanimatie. Als een slachtoffer een ernstig tekort aan zuurstof heeft, functioneren de hersenen niet langer. Als gevolg hiervan verliest het slachtoffer het bewustzijn, vermindert de ademhaling en valt het hart stil.
Reanimatie van een kind of een baby doe je op eenzelfde manier als bij een volwassene. Toch zijn er enkele kleine verschillen. Als je tijdens je werk of je vrije tijd zorg draagt voor kinderen (bijv. verpleegkundige, kinderverzorger, kleuterleider), raden we een uitgebreide training aan.
In dit hoofdstuk behandelen we:1 Reanimatie van een volwassene, 2 Reanimatie van een kind, 3 Reanimatie van een baby, 4 Reanimatie met twee eerstehulpverleners, 5 Mond-op-stomabeademing en 6 Flauwte
Reanimatie is de combinatie van borstcompressies en beademingen.
De borstcompressies zorgen voor een kleine maar erg belangrijke toevoer van bloed naar het hart, de longen en de hersenen. Door de beademingen blijft het circulerende bloed voldoende zuurstof vervoeren. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de luchtweg niet geblokkeerd wordt.
De overlevingskansen bij reanimatie zijn klein. Verschillende studies hebben echter het positieve effect aangetoond van onmiddellijke reanimatie.
Als omstanders direct handelen, verdubbelt de overlevingskans!
Je kunt reanimeren ook combineren met het gebruik van een AED, een automatische externe defibrillator. Dit toestel, dat je op steeds meer openbare plaatsen vindt, verhoogt de slagingskans van de reanimatie nog veel meer.
Reanimatie van volwassenen, kinderen en baby’s gaat grotendeels op dezelfde manier, maar omdat er wel nuanceverschillen zijn, bespreken we de reanimatie van volwassenen, kinderen en baby’s toch afzonderlijk.
Metagegevens
Titel
5 Reanimatie
Auteurs
Prof.dr. A.B. van Vugt
Dr. J.M.T. Draaisma
Drs. J.E. Luijten
Drs. W. de Vries
W. Gruiters
Drs. B. Heerschop
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6574-6_5