Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4 De operatiepatiënt

Auteur : B. Delpeut

Gepubliceerd in: De verpleegkundige in de AGZ

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In Nederland worden per jaar gemiddeld 1,3 miljoen mensen geopereerd. De zorg voor deze patiënten, de perioperatieve zorg, vormt dan ook een belangrijk onderdeel van de Nederlandse gezondheidszorg. De perioperatieve zorg is te verdelen in drie fasen: preoperatieve zorg, peroperatieve zorg en postoperatieve zorg.
Voetnoten
1
De richtlijn ‘Preoperatief proces’ is in ontwikkeling bij het CBO. De organisatie en de verdeling van verantwoordelijkheden van dit proces worden hierin vastgelegd.
 
2
Voor een onderzoek of behandeling van een kind jonger dan twaalf jaar is toestemming van de ouders vereist. Het kind hoeft zelf geen toestemming te geven, maar heeft wel recht op informatie. Deze informatie moet afgestemd worden op het bevattingsvermogen van het kind. Bij een onderzoek of behandeling van kinderen van 12 tot 16 jaar geldt dat toestemming op basis van informatie van ouders én kind vereist is. Jongeren van 16 jaar en ouder hebben een zelfstandig recht op informatie. Zij worden door de WGBO gezien als volwassenen.
 
3
Om complicaties bij het gebruik van anticoagulantia te voorkomen, moet gewerkt worden volgens de Richtlijn Neuraxisblokkade en antistolling van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
 
Literatuur
go back to reference Booij LHDJ et al. Perioperatieve zorg. Principes en praktijk. Houten: De Tijdstroom, 2008. Booij LHDJ et al. Perioperatieve zorg. Principes en praktijk. Houten: De Tijdstroom, 2008.
go back to reference Hennis PJ, Leusink JA (red.) Anesthesiologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2007. Hennis PJ, Leusink JA (red.) Anesthesiologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2007.
go back to reference Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Richtlijn Neuraxisblokkade en antistolling. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden, 2004. Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Richtlijn Neuraxisblokkade en antistolling. Alphen aan den Rijn: Van Zuiden, 2004.
go back to reference Richtlijn Perioperatief voedingsbeleid. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2007. Richtlijn Perioperatief voedingsbeleid. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2007.
go back to reference Richtlijn Postoperatieve pijnbehandeling. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO/Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), 2003. Richtlijn Postoperatieve pijnbehandeling. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO/Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), 2003.
go back to reference Richtlijn (concept) Preoperatief proces. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2009. Richtlijn (concept) Preoperatief proces. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2009.
Metagegevens
Titel
4 De operatiepatiënt
Auteur
B. Delpeut
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7736-7_4