Skip to main content
Top

2012 | OriginalPaper | Hoofdstuk

11 Beschrijvende statistiek

Auteurs : M.W. Heymans, A.F. Lenssen, H.C.W. de Vet

Gepubliceerd in: Onderwijs in wetenschap

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Paramedici worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag naar de onderbouwing van het vakgebied. Dit vraagt om het doen van wetenschappelijk onderzoek en daarvoor moeten gegevens worden verzameld. We kunnen er echter niet zomaar van uitgaan dat de gegevens die wij verzameld hebben bij een groep willekeurige patiënten (onze steekproef) ook daadwerkelijk gelden voor de gehele populatie van patiënten. Onze resultaten zijn dan ook in zekere mate onzeker. Om deze vorm van onzekerheid te beschrijven en te kwantificeren gebruiken we de statistiek. De beschrijvende statistiek is een hulpmiddel om gegevens op een overzichtelijke manier samen te vatten en om de verdeling van gegevens zo goed mogelijk weer te geven. Welke methoden hiervoor gebruikt kunnen worden, is onder meer afhankelijk van het meetniveau van de gegevens of de variabelen. De kenmerken waarover men gegevens wil verzamelen noemt men in de statistiek variabelen. Aan de hand van voorbeelden zullen de meest gebruikte methoden behandeld worden.
Literatuur
go back to reference Altman DG. Practical statistics for medical research. Londen: Chapman & Hall/CRC; 1999. Altman DG. Practical statistics for medical research. Londen: Chapman & Hall/CRC; 1999.
go back to reference Slotboom A. Statistiek in woorden. Groningen: Wolters-Noordhoff; 2008. Slotboom A. Statistiek in woorden. Groningen: Wolters-Noordhoff; 2008.
go back to reference Twisk JW. Inleiding in de toegepaste biostatistiek. Maarssen: Reed Business; 2010. Twisk JW. Inleiding in de toegepaste biostatistiek. Maarssen: Reed Business; 2010.
Metagegevens
Titel
11 Beschrijvende statistiek
Auteurs
M.W. Heymans
A.F. Lenssen
H.C.W. de Vet
Copyright
2012
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9168-4_11