Skip to main content
Top

2008 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1 Kauwen, slikken en gezonde voeding

Auteurs : Hanneke Kalf, Heleen Dicke

Gepubliceerd in: Slikstoornissen bij volwassenen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Deze indeling komt overeen met de ICF-classificatie, die in hoofdstuk 1 is beschreven. Beide classificaties laten zien dat het innemen van voedsel en vocht gezien kan worden als een tweeledig proces: enerzijds het innemen en het geschikt maken om door te slikken en anderzijds het feitelijke doorslikken.
Literatuur
1.
go back to reference Logemann JA. Slikstoornissen. Onderzoek en behandeling. Lisse: Swets & Zeitlinger; 2000. Logemann JA. Slikstoornissen. Onderzoek en behandeling. Lisse: Swets & Zeitlinger; 2000.
2.
go back to reference Nederlands WHO-FIC Collaborating Centre. Internationale classificatie van het menselijk functioneren. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum; 2001. Nederlands WHO-FIC Collaborating Centre. Internationale classificatie van het menselijk functioneren. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum; 2001.
3.
go back to reference Nieuw Amerongen A van, Veerman ECI, Vissink A. Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum; 2004. Nieuw Amerongen A van, Veerman ECI, Vissink A. Speeksel, speekselklieren en mondgezondheid. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum; 2004.
4.
go back to reference Kapila YV, Dodds WJ, Helm JF, Hogan WJ. Relationship between swallow rate and salivary flow. Dig Dis Sci 1984 Jun;29(6):528–533. Kapila YV, Dodds WJ, Helm JF, Hogan WJ. Relationship between swallow rate and salivary flow. Dig Dis Sci 1984 Jun;29(6):528–533.
5.
go back to reference Perlman AL, Schulze-Delrieu KS. Deglutition and its Disorders. San Diego: Singular Publishing Group; 1997. Perlman AL, Schulze-Delrieu KS. Deglutition and its Disorders. San Diego: Singular Publishing Group; 1997.
6.
go back to reference Groher ME. Dysphagia. Diagnosis and management. Boston: Butterworth-Heinemann; 1997. Groher ME. Dysphagia. Diagnosis and management. Boston: Butterworth-Heinemann; 1997.
7.
go back to reference Cichero J, Murdoch B. Dysphagia. Foundation, theory and practice. Chichester: John, Wiley & Sons; 2006. Cichero J, Murdoch B. Dysphagia. Foundation, theory and practice. Chichester: John, Wiley & Sons; 2006.
8.
go back to reference Afdeling Neurologie AMC. Veilig slikken na een CVA. Een lesprogramma voor helpenden en verpleegkundigen. Den Haag: Nederlandse Hartstichting; 2006. Afdeling Neurologie AMC. Veilig slikken na een CVA. Een lesprogramma voor helpenden en verpleegkundigen. Den Haag: Nederlandse Hartstichting; 2006.
9.
go back to reference Cranenburgh B van. Neurowetenschappen, een overzicht. Maarssen: Elsevier; 2000. Cranenburgh B van. Neurowetenschappen, een overzicht. Maarssen: Elsevier; 2000.
10.
go back to reference Engel-Hoek L van den. Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen. Assen: Van Gorcum; 2006. Engel-Hoek L van den. Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen. Assen: Van Gorcum; 2006.
11.
go back to reference Fucile S, Wright PM, Chan I, Yee S, Langlais ME, Gisel EG. Functional oral-motor skills: Do they change with age? Dysphagia 1998;13(4):195–201.CrossRefPubMed Fucile S, Wright PM, Chan I, Yee S, Langlais ME, Gisel EG. Functional oral-motor skills: Do they change with age? Dysphagia 1998;13(4):195–201.CrossRefPubMed
12.
go back to reference Jones B. Normal and abnormal swallowing. Imaging diagnosis and therapy. 2nd ed. New York: Springer Verlag; 2003.CrossRef Jones B. Normal and abnormal swallowing. Imaging diagnosis and therapy. 2nd ed. New York: Springer Verlag; 2003.CrossRef
13.
go back to reference Gezondheidsraad. Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine. Den Haag: Gezondheidsraad; 2000. Publicatie nr. 2000/12. Gezondheidsraad. Voedingsnormen: calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine. Den Haag: Gezondheidsraad; 2000. Publicatie nr. 2000/12.
14.
go back to reference Gezondheidsraad. Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad; 2001 (gecorrigeerde editie: juni 2002). Publicatie nr. 2001/19R. Gezondheidsraad. Voedingsnormen: energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad; 2001 (gecorrigeerde editie: juni 2002). Publicatie nr. 2001/19R.
15.
go back to reference Ververs MTC. Voeding van de oudere mens. Den Haag: Voedingsraad; 1995. Ververs MTC. Voeding van de oudere mens. Den Haag: Voedingsraad; 1995.
Metagegevens
Titel
1 Kauwen, slikken en gezonde voeding
Auteurs
Hanneke Kalf
Heleen Dicke
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6555-5_2